Az amerikai szakácskönyvíró, Rozanne Gold rafinált mestere a néhány hozzávalós, nagyon ízes ételeknek. A recept eredeti változatában kecskesajtkrémmel ápolgatja a szárnyast, ami nekünk nagyon bejött. Aztán eszünkbe jutott, mi lenne, ha a csirke bőrét meglakkoznánk egy kis balzsamecettel? Az eredmény: zsiradék nélkül teszi szuper ropogóssá! Ezért ha olasz volt a balzsamecet, gondoltuk, legyen olasz a krémsajt is, és kikötöttünk a mascarpone mellett.
Mascarponés sült csirke
Hozzávalók
- 1 db 1¼ kg-os konyhakész csirke (szobahőmérsékletű)
- só és frissen őrölt bors
- 12½ dkg mascarpone
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 4 dkg friss bazsalikom
- 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírt terítünk egy akkora tepsibe, amelyben elfér majd a csirke, és a tepsibe rácsot helyezünk.
A csirkét belülről sózzuk-borsozzuk. A mascarponét, a zúzott fokhagymát és a bazsalikomot botmixerrel összepépesítjük, majd ezt is enyhén megsózzuk és erőteljesebben megborsozzuk.
A csirke bőrét a mellénél és a combjainál meglazítjuk az ujjainkkal, és ezekre a helyekre 0,5 cm-es rétegben belekenjük a mascarponés krémet. Ezután a bőrét is sózzuk-borsozzuk, majd vízbe áztatott spárgával összekötjük a lábánál és a szárnyánál is, hogy sütés közben megtartsa a formáját.
A csirkét a mellével fölfelé ráültetjük a tepsibe helyezett rácsra, és kb. 60 perc alatt megsütjük. Az utolsó negyedórában kétszer-háromszor leecseteljük pár percenként a balzsamecettel, hogy a bőre ropogósra piruljon. Végül 10 percig pihentetjük, mielőtt tálalnánk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle. (1 adag: 397 kcal)