Almás-gesztenyés cobbler
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- ½ kávéskanál só
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1½ dl habtejszín
Az almás töltelékhez:
- 3 alma
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd
- 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
A gesztenyés töltelékhez:
- 25 dkg mélyhűtött, felengedett édes gesztenyemassza
- ½ dl rum
- 1½ dl habtejszín
A sütőtál előkészítéséhez:
- kevés vaj
A tálaláshoz:
- vaníliafagylalt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk egy 20×30 cm átmérőjű, 6 cm magas sütőtálat.
A meghámozott, felcikkezett almát lefedve puhára pároljuk a vajon a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vanília kikapart belsejével. Fedő nélkül elfőzzük róla a levét. Hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd egyenletes rétegben átkanalazzuk a sütőtálba.
A gesztenyemasszát szétmorzsoljuk, és robotgéppel simára dolgozzuk a rummal és a tejszínnel. Elosztjuk a párolt almán.
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót késes betétű robotgépben elkeverjük. Hozzákockázzuk a vajat, és a géppel az egészet összemorzsoltatjuk. Átszórjuk egy tálba, hozzáadjuk a tojást, a tejszínt, és laza tésztát gyúrunk belőle.
A tésztából enyhén nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és kirakjuk egymás mellé az almás-gesztenyés töltelékre.
A süteményt 45 perc alatt megsütjük. Vaníliafagyival tálaljuk.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.