Egy teljes értékű, elegáns fogás, amely kulináris szempontból sem hagy maga után semmi kívánnivalót.
Lassan sült dagadó körtével és sült zellerrel
Hozzávalók
A húshoz:
- kb. 1 kg sertésdagadó
- só és frissen őrölt bors
- 4 ág friss kakukkfű
- 5 + 2 dkg libazsír
- 2 babérlevél
- 2 dl száraz fehérbor
A körtéhez:
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 10 friss zsályalevél, csíkokra vágva
- 4 kemény körte (kb. 75 dkg), elnegyedelve és a magházától megtisztítva
A sült zellerhez:
- 1 nagy (kb. 70 dkg) zellergumó, meghámozva
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál magos mustár
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 dl extraszűz olívaolaj
Elkészítés
A húst bedörzsöljük sóval, borssal és 2 ág kakukkfű leveleivel. Fóliába csomagoljuk, és legalább 4 órán át a hűtőben pácoljuk.
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és 5 dkg libazsírral kikenünk egy 25×35 cm-es tepsit.
A húst a tepsibe fektetjük, a tetejét a maradék zsírral megkenjük. Rászórjuk a megmaradt kakukkfűágakat és a babérlevelet, aláöntjük a bort, majd a tepsit alufóliával szorosan lefedjük, és 1 órára betesszük a sütőbe.
Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét 140 fokra mérsékeljük, és további 3 óráig, puhulásig sütjük a húst. Közben a kisült lével félóránként meglocsoljuk. A 3 óra elteltével levesszük a fóliát, a sütő hőmérsékletét a maximális fokozatra emeljük, és kb. 10 perc alatt megpirítjuk a hús tetejét. Alufóliával lefedve félretesszük.
A körtéhez egy 26 cm-es serpenyőben felmelegítjük a kókuszolajat. Belekeverjük a nyírfacukrot és a zsályát, beleforgatjuk a körtedarabokat, és alacsony lángon 8-9 perc alatt majdnem teljesen puhára pároljuk.
A sült zellerhez a sütőt 200 fokra állítjuk, és kibélelünk sütőpapírral egy 30×40 cm-es sütőlemezt. Egy kb. 4 literes lábosban enyhén sós vizet forralunk.
A zellergumót először 1,5 cm vastag szeletekre, majd azokat 1,5 cm vastag hasábokra vágjuk. A forrásban levő vízben 2 percig főzzük, aztán leszűrjük, és papírtörlőn megszárítjuk.
Az előkészített tepsire borítjuk, kókuszolajjal meglocsoljuk, átforgatjuk, majd egyenletesen elterítjük. A sütőben 15–20 perc alatt, időnként átkeverve, aranysárgára sütjük. Az elkészült zellert sózzuk, borsozzuk.
A mustárt, a borecetet és az olívaolajat kézi habverővel összedolgozzuk, és a zellerhasábokra öntjük. A sült hús és a párolt körte mellé kínáljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.