Most van itt az ideje a lassan rotyogó, finom szaftban úszó, kényeztető őszi ételeknek. Íme egy körtés, csirkés változat.
Körtés csirketagine
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
- 4 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 8 csirkealsócomb
- 2 kisebb fahéjrúd
- 1 db 3 cm-es friss gyömbér, vékony szeletekre vágva
- 1 kávéskanál őrölt kurkuma
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kisebb friss piros chilipaprika, kimagozva és vékony csíkokra vágva
- 1 evőkanál ras el hanout fűszerkeverék
- só
A körtéhez:
- 2 keményebb körte, negyedekbe vágva és kicsumázva
- 5 dkg cukor
- 1 csillagánizs
- 2 babérlevél
- 3 zöld kardamom
- csipet só
A tálaláshoz:
- 1 csokor apróra vágott friss koriander
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
Egy akkora, sütőben is használható lábosba, amelyben elférnek egymás mellett a húsok, beleöntjük az olajat. Egyenletes rétegben elterítjük rajta a hagymaszeleteket, arra ráhelyezzük a csirkecombokat. Alaposan megsózzuk, majd hozzáadjuk az összes fűszert, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi.
Nagy lángon épp csak felforraljuk, majd lefedve az előmelegített sütőbe tesszük 1 órára.
Közben elkészítjük a körtét: egy kisebb lábosba szórjuk a gyümölcsdarabokat, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és nagy lángon felforraljuk.
Mérsékelve a lángot 10–15 perc alatt megpároljuk a körtét, és hagyjuk a főzővizében langyosra hűlni.
A csirkét óvatosan kiemeljük a sütőből, a combokat kiemeljük egy tálra, és lefedve melegen tartjuk. A lábosban maradt lébe öntünk a körte párolóvizéből 4 evőkanálnyit, és a tűzhelyre téve nagy lángon besűrítjük. Végül visszatesszük a csirkecombokat és a félretett körtét, és tálalás előtt röviden összemelegítjük. Apróra vágott korianderrel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.