A gyömbéres, fokhagymás, enyhén csípős szilvaszósz a kínai konyha gyönyörteljes adománya. Általában olajban sült ételek mellé adják, mint amilyen a tavaszi tekercs. Innen ugrott be, jó lenne kipróbálni valamilyen húshoz is. És ha már a szószban szilva volt a főszereplő, gondoltam, mutassa meg magát a gyümölcs az apró húsgombócokban is. Házibuli kaja, de az ízesebb kategóriából.
Aszalt szilvás húsgombócok
Hozzávalók
A szószhoz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 friss, piros chilipaprika
- 1 kisebb narancs
- 10 dkg méz
- 1 dl fehérborecet
- 1 üveg 70 dkg-os magozott szilvabefőtt
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 kávéskanál kínai ötfűszer-keverék
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- ½ kávéskanál őrölt fahéj
A húsgombócokhoz:
- 10 dkg magozott aszalt szilva
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg szikkadt kenyérbél
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 púpos kávéskanál só
- ¼ kávéskanál csípős, őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- ¼ kávéskanál őrölt fahéj
A sütéshez:
- 2-3 dl olaj
Elkészítés
A szószhoz a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, a chilipaprikákat kimagozzuk, felcsíkozzuk, a narancs héját megreszeljük. A mézet és a borecetet összekeverjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük, hogy elillanjon belőle az ecet szúrós szaga. Ekkor levével együtt hozzáadjuk a szilvabefőttet, 1 dl vizet és az összes többi hozzávalót, majd az egészet halk rotyogtatással 15 perc alatt összefőzzük.
Ezalatt haladunk tovább. A húsgombócokhoz az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, és ha már puha, leszűrjük, aztán szinte pépesre daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A szikkadt kenyérbelet darabokra tépkedjük, és morzsásra őröljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk, és a masszából 3½ cm átmérőjű gombócokat formázunk.
A sütéshez egy 26 cm átmérőjű serpenyőben kb. 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk, 1 perc alatt megpirítjuk benne a húsgombócok ½-ét, majd mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt, néha átforgatva, átsütjük őket. Az elkészült adagot szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, és ugyanígy megsütjük a többi húsgombócot.
Tálalás előtt a szilvaszószt turmixgépben összepürésítjük, és külön tálkában a húsgombócok mellé kínáljuk, amelyekbe egy-egy koktélpálcikát szúrunk.
Megjegyzés
35 húsgombóc lesz belőle.