Édességek

Csokifelfújt

Szigorúan csokiimádóknak! A kívül sült, belül sűrűn folyós csokifelfújtnak számtalan receptje forog közkézen, de az eredetit Jean-Georges Vongerichten, egy amerikai séf kreálta: apró csokitortákat sütött, viszont a kelleténél korábban kivette őket a sütőből, és rájött, milyen csodásak így is. Mindenki megőrült a desszertért, és sokáig ez számított Vongerichten éttermében az egyik signature dish-nek, azaz olyan ételnek, amely mint egy ehető aláírás, megfelelően jellemzi a szakács tehetségét. Azóta rengeteg szakácskönyvben felbukkan, és a háziasszonyok körében azért lett siker, mert nemcsak finom, de könnyű megcsinálni.

Csokifelfújt

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 értékelés, átlag: 4,24 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 1 narancs
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg cukor
  • A formák előkészítéséhez:

  • 2 dkg puha vaj
  • 2 dkg cukor

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. A sütéshez kivajazunk 4 db 2 dl-es, 9 cm átmérőjű, 5 cm magas kerámia sütőtálkát vagy hasonló méretű hőálló bögrét, és a belsejüket behintjük cukorral.

2

Összeolvasztjuk a csokoládét a vajjal. Ehhez kell egy fazék és egy akkora fémtál, amely ráillik a fazékra. A fazékban annyi vizet forralunk nagy lángon, hogy a tál alja ne érhessen bele a vízbe, majd takarékra vesszük a lángot, és megvárjuk, hogy a forrás gőzölgéssé csituljon. Ekkor a csokit apróra tördelve beletesszük a fémtálba a vajjal együtt, ráállítjuk a fazékra, és a gőz fölött folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk őket. Ha kész, félretesszük hűlni.

3

Ezalatt a tojásokat szétválasztjuk, majd a két tojásfehérjéhez hozzáadjuk a plusz egy darabot. A tojásfehérjékhez csipetnyi sót szórunk, és robotgéppel kemény habot verünk belőlük. A tojássárgájákhoz hozzáreszeljük a narancs héját, teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport, beleszórjuk a cukrot, és robotgéppel 3 perc alatt az egészet jól összekeverjük.

4

A kihűlt vajas csokit fakanállal óvatosan belekeverjük a kakaós-cukros tojássárgájába, aztán ugyancsak fakanállal, 2-3 részletben finoman beleforgatjuk a fehérjehabot: a felfújtmassza kész. Elosztjuk a 4 sütőtálkában, és 10-14 perc alatt megsütjük őket a sütőben. Ennyi idő alatt szépen megnőnek, de a belsejük csábítóan lágy marad, annál lágyabb, minél hamarabb kapjuk ki őket a sütőből.

Megjegyzés

4 felfújt lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet