Ez a recept az egyik legegyszerűbb és legtempósabb változatáé, de ettől még önmagában is, meg fagyival vagy gyümölccsel, tejszínhabbal társítva is nagyszerű. Egyetlen fontos szabály: nem szabad túlsütni a tésztát, mert akkor kiszárad. Ezért ha a receptben jelölt sütési idő után a beleszúrt tűre még tapad némi ragacsos csokis massza, akkor se szabad tovább várni, hanem ki kell venni a sütőből. Miközben hűl, a benne lévő hő még dolgozik, és készre süti.
Brownies
Hozzávalók
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg finomliszt
- 10 dk cukor
- 2 dk cukrozatlan kakaópor
- ½ teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál neszkávé
- 2 nagy tojás
- szűk 1 dl semleges ízű olaj
- 1 marék dió
A tortaforma kikenéséhez:
- 1 teáskanálnyi puha vaj
Elkészítés
Bekapcsoljuk a sütőt 175 fokra, aztán a teáskanálnyi puha vajjal kikenünk egy 24 cm átmérőjű, fodros szélű gyümölcstortaformát.
Utána az étcsokit apróra darabkákra vágjuk, és beleszórjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a kakaóport meg a sütőport, aztán előveszünk egy kisebb tálat.
Ebben feloldjuk a neszkávét 1 evőkanálnyi langyos vízben, hozzáütjük a tojásokat, belecsurgatjuk az olajat, és kézi habverővel simára keverjük az egészet.
A sűrű, tojásos-kávés-olajos masszát fakanállal összedolgozzuk a kakaós-sütőporos-csokidarabkás liszttel, aztán a kész tésztát a kivajazott tortaformába simítjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a durvára vágott diót, és a vékony, de tartalmas csokis sütit 18–20 perc alatt megsütjük a forró sütőben.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.