Citromos tyúkhúsleves
Hozzávalók
A csirkealapléhez:
- 1 db 1½ kg-os konyhakész csirke, 5 részre vágva
- 1 fej vöröshagyma, vastag cikkekbe vágva
- 1 közepes sárgarépa, nagyobb darabokra vágva
- 1 szárzeller, nagyobb darabokra vágva
- 5 szegfűszeg
- 4 gerezd fokhagyma
- 8–10 szem egész fekete bors
- 2 szárított babérlevél
- 2 ág friss kakukkfű
További hozzávalók:
- 10 dkg kerek szemű rizs
- 4 tojás
- 1-2 citrom frissen facsart leve (ízlés szerint)
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
Az alapléhez egy 4 literes fazékba tesszük a csirkedarabokat, a zöldségeket és a fűszereket, majd az egészet felöntjük 2 liter hideg vízzel.
A levest felforraljuk, a képződő habot a tetejéről leszedjük, és lefedve, takaréklángon gyöngyözve kb. 1,5 óra alatt megfőzzük. A csirkét kiemeljük és félretesszük, a levest pedig leszűrjük, és kimérünk belőle 1½ litert.
A leszűrt alaplevet visszaöntjük az edénybe, visszatesszük a tűzre, felforraljuk, és beleszórjuk a rizst. Megsózzuk, majd takaréklángon, néha megkeverve kb. 18 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, levesszük a lábost a tűzről.
Amíg a rizs fő, a félretett csirkéről leszedegetjük a húst, és falatnyi darabokra tépkedjük.
A tojásokat egy nagy mérőkancsóban kézi habverővel felverjük, és hozzávegyítjük a citromlevet. Apránként a meleg levesből óvatosan a citromos tojáshoz keverünk 1 merőkanálnyit, közben folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne csapódjon ki, majd további 2 merőkanál levessel is így járunk el.
A tojásos keveréket végül beleöntjük a fazékba, és alaposan összekeverjük. Utoljára sózzuk, borsozzuk a levest, és a leszedegetett csirkehúst belevegyítve azon melegében tálaljuk.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.