Főételek

Krémes bableves fokhagymával és füstölt libamellel

Dél-Franciaország egyik kulináris büszkesége a hagyományos módon termesztett, kézzel szedett, vékony héjú, vajfehér bab, az haricot tarbais: az íze szerintem nem karakteresen más, mint a többi fajtáé, de tényleg finom, viszont az igaz, hogy valamivel gyorsabban megfő, mint a társai. Természetesen ez a leves készíthető bármilyen fehér babbal.

Krémes bableves fokhagymával és füstölt libamellel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A leveshez:

  • 2 evőkanál libazsír
  • 10 dkg fokhagyma (kis gerezdek)
  • 15 dkg száraz fehér bab, egy éjszakára beáztatva
  • 1 l átszűrt húsleves
  • 1½ dkg friss kakukkfű
  • 12 dkg henger alakú francia kecskesajt (pl. Président)
  • ¾ dl habtejszín
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • só és frissen őrölt fehér bors
  • A tálaláshoz:

  • 6 dkg pácolt, füstölt libamell, vékony szeletben (pl. Rex Ciborum gyorspácolt, füstölt libamell)
  • 4 kávéskanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű

Elkészítés

1

A héjas fokhagymagerezdekre lobogva forró vizet öntünk, majd szűk 1 perc múlva leszűrjük, hideg víz alatt átöblítjük, megpucoljuk. Papírtörlőn megszárítjuk.

2

A libazsírt megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű, 4 literes fazékban. Hozzáadjuk a fokhagymát, aztán mérsékelt tűzön, lefedve, néha megkeverve kb. 15 perc alatt aranybarnára puhítjuk.

3

A fokhagymához adjuk a babot, az átszűrt húslevest és egy nagyobb teatojásba zárva vagy muszlinba kötve a friss kakukkfüvet. Felforraljuk, és lefedve addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul.

4

A kecskesajtról levágjuk vékonyan a héját, majd a belsejét feldaraboljuk.

5

A levesből kikapjuk a kakukkfüvet, és hozzáadjuk a tejszínt meg a kecskesajtot. Az egészet turmixgépben összepürésítjük, majd szűrőn át visszaöntjük a fazékba. Borsozzuk, esetleg sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval, és mérsékelt tűzön kevergetve 2 perc alatt gyengéden összeforraljuk. (1 nappal korábban is elkészíthető, de állás közben besűrűsödik. Ezért újramelegítésnél hígítani kell, és kicsit utánaízesíteni.)

6

Tálalásnál a füstölt libamell ¾-ét felcsíkozva belekeverjük a levesbe. A levest tányérokba merjük, mindegyikre ráhelyezünk pár szeletet a maradék libamellből, megcsepegtetjük 1-1 kávéskanál olívaolajjal, és megszórjuk apróra vágott, friss kakukkfűvel.

Talán ez is érdekelhet