Dél-Franciaország egyik kulináris büszkesége a hagyományos módon termesztett, kézzel szedett, vékony héjú, vajfehér bab, az haricot tarbais: az íze szerintem nem karakteresen más, mint a többi fajtáé, de tényleg finom, viszont az igaz, hogy valamivel gyorsabban megfő, mint a társai. Természetesen ez a leves készíthető bármilyen fehér babbal.
Krémes bableves fokhagymával és füstölt libamellel
Hozzávalók
A leveshez:
- 2 evőkanál libazsír
- 10 dkg fokhagyma (kis gerezdek)
- 15 dkg száraz fehér bab, egy éjszakára beáztatva
- 1 l átszűrt húsleves
- 1½ dkg friss kakukkfű
- 12 dkg henger alakú francia kecskesajt (pl. Président)
- ¾ dl habtejszín
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- só és frissen őrölt fehér bors
A tálaláshoz:
- 6 dkg pácolt, füstölt libamell, vékony szeletben (pl. Rex Ciborum gyorspácolt, füstölt libamell)
- 4 kávéskanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
Elkészítés
A héjas fokhagymagerezdekre lobogva forró vizet öntünk, majd szűk 1 perc múlva leszűrjük, hideg víz alatt átöblítjük, megpucoljuk. Papírtörlőn megszárítjuk.
A libazsírt megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű, 4 literes fazékban. Hozzáadjuk a fokhagymát, aztán mérsékelt tűzön, lefedve, néha megkeverve kb. 15 perc alatt aranybarnára puhítjuk.
A fokhagymához adjuk a babot, az átszűrt húslevest és egy nagyobb teatojásba zárva vagy muszlinba kötve a friss kakukkfüvet. Felforraljuk, és lefedve addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul.
A kecskesajtról levágjuk vékonyan a héját, majd a belsejét feldaraboljuk.
A levesből kikapjuk a kakukkfüvet, és hozzáadjuk a tejszínt meg a kecskesajtot. Az egészet turmixgépben összepürésítjük, majd szűrőn át visszaöntjük a fazékba. Borsozzuk, esetleg sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval, és mérsékelt tűzön kevergetve 2 perc alatt gyengéden összeforraljuk. (1 nappal korábban is elkészíthető, de állás közben besűrűsödik. Ezért újramelegítésnél hígítani kell, és kicsit utánaízesíteni.)
Tálalásnál a füstölt libamell ¾-ét felcsíkozva belekeverjük a levesbe. A levest tányérokba merjük, mindegyikre ráhelyezünk pár szeletet a maradék libamellből, megcsepegtetjük 1-1 kávéskanál olívaolajjal, és megszórjuk apróra vágott, friss kakukkfűvel.