Előételek

Rozskenyérfalatok heringsalátával

Rozskenyérfalatok heringsalátával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 10 dkg krumpli
  • 15 dkg pácolt hering
  • 5-5 dkg ecetes cékla és ecetes uborka
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kisebb alma
  • ízlés szerint friss citromlé
  • só és frissen őrölt bors
  • Az öntethez
  • 3 evőkanál apróra vágott friss kapor
  • 1-1 dl tejföl és habtejszín
  • 1-2 kávéskanál mustár
  • a tálaláshoz 40–50 dkg rozskenyér és néhány szál friss kapor

Elkészítés

1

A meghámozott krumplit 1 cm vékonyan felkarikázzuk, és enyhén sós, bő vízben harapni valóan puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, papírtörlőn szétterítve megszárítjuk.

2

A pácolt heringet, a céklát, az uborkát lecsepegtetjük, papírtörlővel szárazra töröljük. Az újhagymáról levágjuk a zöld szárát, csak a fehér kell. Az almát vékony cikkekre szeljük, megcsepegtetjük kevés citromlével.

3

A krumplit, a heringet, a céklát, az uborkát, az újhagymát és az almát egymás

4

után szinte olyan kicsire aprítjuk, mintha petrezselymet vágnánk. A céklát hagyjuk utoljára, mert az megszínezi a deszkát.

5

A felaprított hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban. Az öntet hozzávalóit kézi habverővel összehabarjuk egy másikban, majd átöntjük a nagy tálba.

6

A salátát sózzuk-borsozzuk, ízlés szerint citromlével ízesítjük. Alapos átkeverés után lefedjük, és hűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízei. (Lezárt dobozban 1-2 napig állhat a hűtőben.)

7

A z 1 cm vékonyra szelt rozskenyérből 3,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kb. 80 db körlapot szúrunk ki. (Jól záródó nejlonzacskóban 1 napra hűtőbe tehetjük vagy 2 napra melyhűtőbe, aztán szobahőmérsékleten felengedjük.)

8

Tálaláskor a rozskenyérfalatokat megpakoljuk 1-1 teáskanálnyi heringsalátával és feldíszítjük egy-egy levélke kaporral. (1 órával korábban összeállítható.)

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet