Édességek

Vaníliás őszibarack

Blanche D’Antigny (1840–1874) francia színésznő(cské)ről nevezték el a coupe d’Antigny desszertet, a vaníliaszirup­ban posírozott őszibarackot eperfagylalttal és tejszínhabbal. Szerintem szólóban is briliáns nyáron a hideg, vaníliás barack.

Vaníliás őszibarack

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 4 őszibarack, félbevágva és kimagozva
  • 4 dl víz
  • 30 dkg nádcukor
  • 1 kezeletlen citrom
  • 2 vaníliarúd

Elkészítés

1

Először kiválasztjuk a megfelelő edényt: akkora lábosra van szükségünk, amelyben elférnek egymás mellett a félbevágott őszibarackok.

2

A megfelelő méretű edénybe beletesszük a vizet, a cukrot, a citrom krumplihámozó késsel vékonyan leszedett héját, 2 evőkanál frissen facsart citromlevet, a vaníliarudak kikapart magjait és az üres vaníliarudakat. Takaréklángon addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad, majd nagy lángon felforraljuk, végül mérsékelt lángon forrásban tartjuk további szűk 5 percig.

3

Az edénybe óvatosan belehelyezzük egymás mellé a gyümölcsöket, és finom, gyöngyöző forralással oldalanként kb. 3 percig főzzük őket. Fontos, hogy átpuhuljanak, de az is, hogy ne essenek szét – érdemes ellenőrizni egy hústűvel az állagukat.

4

Az elkészült barackokat szűrőlapáttal kiemeljük az edényből, a héjukat leszedjük, és teljesen kihűtjük. Ezalatt tovább forralhatjuk az edényben a folyadékot, ha még nem lenne elég szirupos, majd ezt is kihűtjük.

5

Az őszibarackokra egy szűrőn keresztül rálocsoljuk a szirupot, és tálalásig hűtőben tartjuk. Önmagában is kiváló, de vaníliafagylalttal és friss eperrel együtt luxusélvezet.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet