Blanche D’Antigny (1840–1874) francia színésznő(cské)ről nevezték el a coupe d’Antigny desszertet, a vaníliaszirupban posírozott őszibarackot eperfagylalttal és tejszínhabbal. Szerintem szólóban is briliáns nyáron a hideg, vaníliás barack.
Vaníliás őszibarack
Hozzávalók
- 4 őszibarack, félbevágva és kimagozva
- 4 dl víz
- 30 dkg nádcukor
- 1 kezeletlen citrom
- 2 vaníliarúd
Elkészítés
Először kiválasztjuk a megfelelő edényt: akkora lábosra van szükségünk, amelyben elférnek egymás mellett a félbevágott őszibarackok.
A megfelelő méretű edénybe beletesszük a vizet, a cukrot, a citrom krumplihámozó késsel vékonyan leszedett héját, 2 evőkanál frissen facsart citromlevet, a vaníliarudak kikapart magjait és az üres vaníliarudakat. Takaréklángon addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad, majd nagy lángon felforraljuk, végül mérsékelt lángon forrásban tartjuk további szűk 5 percig.
Az edénybe óvatosan belehelyezzük egymás mellé a gyümölcsöket, és finom, gyöngyöző forralással oldalanként kb. 3 percig főzzük őket. Fontos, hogy átpuhuljanak, de az is, hogy ne essenek szét – érdemes ellenőrizni egy hústűvel az állagukat.
Az elkészült barackokat szűrőlapáttal kiemeljük az edényből, a héjukat leszedjük, és teljesen kihűtjük. Ezalatt tovább forralhatjuk az edényben a folyadékot, ha még nem lenne elég szirupos, majd ezt is kihűtjük.
Az őszibarackokra egy szűrőn keresztül rálocsoljuk a szirupot, és tálalásig hűtőben tartjuk. Önmagában is kiváló, de vaníliafagylalttal és friss eperrel együtt luxusélvezet.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.