Tökmagos pogácsa
Hozzávalók
- ½ dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg tökmag
- 60 dkg finomliszt
- 1 csapott evőkanál só
- 25 dkg hideg vaj, apróra kockázva
- 1 tojás
- 2½ dl tejföl
A nyújtáshoz:
- finomliszt
A tetejére:
- 1 tojás
- 1 evőkanál tökmag
Elkészítés
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd összetörjük.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és a tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk. Hozzáadjuk a durvára tört tökmagot is. Folpakba csomagoljuk, és legalább 2 órára, de még jobb, ha 1 egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.
A pogácsákat lekenjük felvert tojással, tetejükre teszünk 2-3 szem tökmagot, és kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzés
Kb. 85 db lesz belőle.