A feljegyzések szerint XIV. Lajos annyira szerette a spárgát, hogy egész évben termesztettek számára a versailles-i kastély üvegházaiban. Nem tudni, vajon feltételezett (és sosem bizonyított) vágyserkentő hatása miatt rajongott-e ezért a zöldségért, vagy egyszerűen csak ízlett neki. Az viszont biztos, hogy Franciaországban a spárga a mai napig népszerű.
Diós-tárkonyos spárgasaláta
Hozzávalók
- 1 kg zöld spárga, meghámozva és 2 cm-es darabokra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 5 dkg dió
- 1 alaposan megmosott citrom
Az öntethez:
- 1½ dl habtejszín
- 2 teáskanál aprított friss tárkony
- 2½ dkg dió
- 4 evőkanál natúr tejszínes krémsajt
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- 1 evőkanál aprított friss tárkony
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe.
A spárgát a tepsire halmozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és jól átkeverjük. Egyenletes rétegben szétterítjük, és alufóliával lefedve 25 perc alatt puhára sütjük, majd további 15 perc alatt, de alufólia nélkül enyhén megpirítjuk. Ha kész, kihűtjük. (Előző nap elkészíthető.)
Az öntethez a tejszínt és a tárkonyt egy kis edényben takaréklángon összemelegítjük. Lehúzzuk a tűzről, es kihűtjük. Ezalatt az összes diót (az öntethez és a salátához szükséges 7½ dkg-ot) egy száraz serpenyőben mérsékelt lángon megpirítjuk, majd 5 dkg-ot durvára vágunk, a maradékot mozsárban megtörjük.
Befejezzük az öntetet. A kihűlt tárkonyos tejszínt leszűrjük, és a mozsárban megtört dióval, a krémsajttal meg a zúzott fokhagymával együtt botmixerrel összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és ha túl sűrűnek találjuk, 1-2 evőkanál vízzel felhígítjuk.
A spárgát és a durvára vágott diót összevegyítjük egy salátástálban. Ráreszeljük a citrom héját, rácsorgatjuk a tárkonyos öntetet, és az egészet óvatosan összekeverjük. Ha szeretjük a savanykás ízeket, adjunk hozzá 2 teáskanálnyit a megreszelt citrom levéből. Tálaláskor meghintjük friss tárkonnyal.
Megjegyzés
6 előételnyi adag lesz belőle.