Főételek

Az igazi brassói

Az a baj, hogy mindig elcsábulok, ha meglátom a brassóit egy étlapon. Így ezen a néven kaptam már haloványra párolt pulykacsíkokat töpörödött főtt krumplival, és papírízű, zsírban úszó disznóhúst, amely hírből sem ismerte se a fokhagymát, se a majoránnát. És akkor ez csak két példa volt a borzasztó éttermi emlékek közül. Ezért egy idő után elkezdtem inkább magam készíteni; jól lepirítom a húst és a krumplit a füstölt szalonna isteni zsiradékán, valamint rendes mennyiségű fokhagymát, borsot és majoránnát is szórok hozzá. Vendéglőben pedig mást rendelek.

Az igazi brassói

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (89 értékelés, átlag: 3,49 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 80 dkg sertéscomb
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál morzsolt majoránna
  • 3 nagy fej vöröshagyma (40 dkg)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg krumpli
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés

1

A húst ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, összekeverjük a majoránnával, és 2 egyenlő adagra osztjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, aztán az előbbit apróra vágjuk, az utóbbit finomra zúzzuk. A krumplit meghámozzuk, 2×2 cm-es kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.

2

Amíg a krumpli fő, haladunk tovább. A szalonnát apróra kockázzuk, és egy 30 cm átmérőjű, 6 cm magas peremű serpenyőben mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és a serpenyőben maradt zsiradékból kimentünk 6 evőkanálnyit, ez majd a krumplihoz kell. A többit nagy lángon megforrósítjuk, és adagonként 2-3 perc alatt kevergetve megpirítjuk rajta a húscsíkokat, aztán félretesszük őket. A végén a serpenyőben csak a szalonnás zsiradék maradjon.

3

A megfőtt krumplit leszűrjük, konyharuhán szétterítve alaposan megszárítjuk, magára hagyjuk.

4

Vissza a húshoz. A húspirításhoz használt serpenyőben a szalonnás zsiradékon mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a megpirított húscsíkokat, 1 dl vizet, és az egészet kevergetve felforraljuk. Ezután lefedjük, és a húst mérsékelt tűzön 30 perc alatt megpároljuk. Közben néha átforgatjuk, esetleg apránként pótoljuk az elpárolgó vizet is. A végén egy-két darabot félbevágunk, és megnézzük, elég volt-e ennyi idő, tökéletesen megpuhultak- e. Ha nem, adunk neki még pár percet.

5

A krumplihoz félretett szalonnás zsiradékot nagy lángon megforrósítjuk egy nagy serpenyőben, és a krumplit 6 perc alatt, néha megkeverve, megpirítjuk rajta. Tálalás előtt a megpárolt húshoz adjuk, majd az ételt jól megborsozzuk, és nagy lángon 1-2 perc alatt kevergetve készre főzzük.

Megjegyzés

4 bőséges adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet