Maga az újjáébredő természet: szimbolikus okokból 7 különböző zöldfűszer és levél harsogó színű, mégis meglepően visszafogott, harmonikus kombinációja.
Hétfűszernövény-krémleves
Hozzávalók
- 4 dkg vaj
- 2 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
- 20 dkg burgonya, meghámozva és kockákra vágva
- 8 dl zöldségalaplé
- só és frissen őrölt bors
- késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 15 dkg friss fűszernövény 7-féléből vegyesen. Ezekből válasszunk: petrezselyem, snidling, sóska, zsenge spenót, medvehagyma, tárkony, borágó, turbolya, zsázsa
- 2 dl tejszín
A tálaláshoz:
- 2 főtt tojás, negyedelve
- 2 db zsenge retek, vékonyan felszelve
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk egy legalább 3 literes edényben. Rászórjuk a vöröshagymát, megsózzuk, és néha megkeverve kis tűzön kb. 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. Ekkor a burgonyát a hagymához keverjük, felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, és a burgonya puhulásáig főzzük.
Közben a kiválasztott 7-féle fűszernövényt apróra vágjuk késsel.
A levesalapot botmixerrel pürésítjük, majd a tejszínt a felaprított fűszernövényekkel együtt hozzákeverjük. Botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk, szükség esetén még sóval, borssal ízesítjük. Röviden összemelegítjük, majd a negyedelt tojásokkal és a felkarikázott zsenge retekkel tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.