Falatok

Zöldséges samosa

Indiában népszerű utcai étel. Zöldség helyett hússal vagy hallal is szokás tölteni.

Zöldséges samosa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • ½ kávéskanál só
  • 1 kávéskanál ajowanmag
  • 5 evőkanál + 1 kávéskanál tisztított vaj
  • 8-12 evőkanál víz
  • A töltelékhez:

  • 20 dkg krumpli, héjában megfőzve
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 12 dkg tisztított vaj (ghí)
  • 1 adag fűszerkeverék
  • 35 dkg karfiol, falatnyira darabolva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 3 evőkanál aprított, friss korianderzöld
  • 1 zöldcitrom leve
  • A fűszerkeverékhez:

  • 1 evőkanál garam masala
  • 1-1 púpos teáskanál őrölt koriander, őrölt római kömény és őrölt gyömbér
  • 1-2 késhegynyi szárított chilipaprika-pehely
  • A sütéshez:

  • bőven tisztított vaj (ghí), esetleg olaj
  • A tálaláshoz:

  • mangóchutney

Elkészítés

1

A tésztához a lisztet, a sót, az ajowanmagot összekeverjük egy tálban. Hozzáadunk 5 evőkanál tisztított vajat, és az egészet összemorzsoljuk az ujjainkkal. Ezután apránként hozzáöntünk annyi vizet, amennyivel gyúrható állagú tésztát kapunk.

2

A tésztát nem túl alaposan kidolgozzuk a tálban. Áttesszük enyhén lisztes gyúródeszkára, és készre gyúrjuk. Gombóccá formáljuk, a külsejét megkenjük 1 kávéskanál tisztított vajjal. Folpackba csomagolva 30 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.

3

A töltelékhez a krumplit meghámozzuk, krumplinyomóval áttörjük. A vöröshagymát kevés sóval meghintve megpároljuk a tisztított vaj felén egy 30 cm átmérőjű, 5 cm magas edényben. Kiszedjük az edényből, félretesszük.

4

A fűszerkeverék alkotóit összevegyítjük.

5

A maradék tisztított vajat nagy lángon felforrósítjuk a hagymához használt edényben, és kevergetve megpirítjuk rajta a karfiolt. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a párolt hagymát, a zöldborsót. Megsózzuk, felöntjük 1½ dl vízzel.

6

A karfiolos zöldborsót néha megkeverve kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Közben esetleg kevés vízzel fel-felöntjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről. Hozzáforgatjuk az áttört krumplit, a korianderzöldet, a zöldcitromlevet. Alaposan megsózzuk. (1-2 nappal korábban elkészíthető, hűtőben tartjuk.)

7

Összeállításkor a tésztát nem lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 16 egyenlő részre osztjuk. Amíg az első darabból összeállítjuk az első samosát, a többi tésztát konyharuhával letakarjuk.

8

Az első tésztadarabot nem lisztezett deszkán, nem lisztezett nyújtófával kb. 13 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Megtöltjük 2 evőkanál töltelékkel, és az üresen maradt peremét vizes ujjal enyhén benedvesítjük. Ezután félbehajtjuk, és a félkör formájú tasak széleit az ujjainkkal összenyomkodjuk, majd villával bebordázzuk. A samosát sütőpapíros tálcán, konyharuhával letakarva félretesszük.

9

Ugyanígy elkészítjük a többi samosát.

10

A sütéshez egy 24 cm átmérőjű edényben 2½ cm-es rétegben tisztított vajat (esetleg olajat) forrósítunk 180 fokra. Egyszerre mindig 4 db samosát sütünk benne, 6-8 perc alatt lesznek aranybarnák. Közben párszor megforgatjuk őket.

11

A megsült samosákról papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot. Hidegen is kitűnő harapnivaló, tálaláskor mangóchutney jár mellé.

12

MÉLYHŰTÖTT SAMOSA: 2 héttel korábban összeállíthatjuk a samosát, ha utána lefagyasztjuk. A megtöltött, még nyers példányokat először sütőpapíros tálcán egymás mellé tesszük, kopogósan keményre fagyasztjuk, majd átpakoljuk fagyasztózacskókba. Sütés előtt egymás mellé rakjuk mindet sütőpapíros tálcára, szobahőmérsékleten felolvasztjuk, aztán ugyanúgy megsütjük, mintha aznap készítettük volna.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet