Húsvétkor a francia cukrászdák kirakatában vékony tésztájú és bűnösen sűrű csokikrémmel megtöltött torták kelletik magukat. De nem sokáig várakoznak, mert a háziasszonyok manapság már nem szívesen bíbelődnek otthon a tarte au chocolat, vagyis a csokoládétorta készítésével. Én viszont szeretek sütni, ezért összeállítottam a saját változatomat: csokikrémnek az egyik kedvenc trüffelkeverékemet használtam, tésztának pedig egy jól bevált mogyorós keksz receptjét.
Mogyorós csokoládétorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 dkg mogyoró
- 4 + 8½ dkg finomliszt
- ¼ teáskanál só
- 12 dkg puha vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
A krémhez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 2½ dl habtejszín
- 30 dkg csokoládés mogyorókrém
A tortaforma előkészítéséhez:
- kevés vaj
A díszítéshez:
- 12 db mini csokoládétojás
Elkészítés
A tésztához a mogyorót mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy serpenyőben, majd kihűtjük, és a héját papírtörlővel ledörzsöljük. Ezután 4 dkg liszttel együtt finomra őröljük.
A megőrölt mogyorót, a maradék lisztet és a sót összekeverve magunk mellé készítjük.
A puha vajat 1-2 perc alatt robotgéppel krémesre dolgozzuk egy nagy tálban, majd
hozzáadjuk a porcukrot, és 1 percig tovább keverjük. Belevegyítjük a géppel a tojássárgáját, aztán fakanállal a mogyorós lisztet.
A tésztát hengerré formáljuk, és folpakba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük. Mivel ilyenkor még nagyon puha, nem lesz szabályos alakú a henger, de ez nem baj.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű, 4 cm magas, fodros szélű sütőformát úgy, hogy a papír kicsit túllógjon rajta.
A pihentetett tésztát korongokra szeljük, majd a korongokat egymás mellé fektetjük a tortaformában, és az ujjainkkal összenyomogatjuk, hogy végül egyenletes vastagságban kitöltsék a formát. A tészta alját egy villával több helyen megszurkáljuk, majd 20 perc alatt megsütjük a sütőben. A formában hagyva rácsra tesszük, és kihűtjük. (1 nappal korábban elkészíthető.)
A töltelékhez a csokoládét késes betétű robotgépben finomra őröljük, aztán átszórjuk egy tálba. A tejszínt és a vajat összeforrósítjuk egy kis edényben, apránként ráöntjük a csokira, és közben a csokis részt kézi habverővel folyamatosan keverjük. szintén kézi habverővel hozzádolgozzuk a csokoládés mogyorókrémet.
A kihűlt tésztába belesimítjuk a tölteléket, és a tortát lefedve 6 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt legalább 2 órával korábban kivesszük, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. Díszítésül csokitojásokat rakunk a tetejére. A szeleteléshez fűrészfogú kést használunk, amelynek a pengéjét minden szelet előtt forró vízbe mártjuk, majd szárazra töröljük.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.