Édességek

Francia almatorta

Ha nagyon profán lennék, azt mondanám, vannak egykori, vannak élő és vannak ehető klasszikusok. Ez a vékony, ropogós tésztájú almatorta, azzal az édes és ragacsos karamellel a tetején, nyilvánvalóan az utóbbi kategóriába tartozik. A franciák Tarte Tatinnek, vagyis a Tatin kisasszonyok tortájának nevezik, mert a fáma szerint először ezek az idős, kissé szórakozott nővérek készítették el apró szállodájuk még apróbb konyhájában. Attól különleges, hogy állítólag puszta tévedésből fordítva tették a formába a hozzávalókat: az aljára a cukorral megszórt gyümölcs került, a tetejére pedig a tészta. Így a gyümölcs sütés közben omlósra puhult az aranybarnára karamellben, és miután kifordították a tortaformából, még jól is mutatott. A recept menten elindult világhódító útjára, és tanúsíthatom, sokkal különlegesebb, mint egy szokványos almás lepény.

Francia almatorta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • A karamelles almához:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • A tészta nyújtásához:

  • kevés finomliszt

Elkészítés

1

A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet meg a porcukrot, és a kézi reszelő nagy lyukú oldalán ráreszeljük a hideg vajat. Utána ujjainkkal addig morzsoljuk a cukros liszt és a kemény vaj elegyét, amíg morzsássá nem áll össze, ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját meg a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és a tésztát folpakba csomagolva minimum 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.

2

Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és tortaforma helyett előveszünk egy 24 cm-es, sütőben is használható serpenyőt. Mérsékelt lángon megolvasztjuk benne a vajat, elkeverjük a cukorral, és ha a cukor már felolvadt, rádobjuk a felszeletelt almát. Egyet keverünk rajta, és lefedve puhára pároljuk. Még bő 15 percig fedő nélkül főzzük tovább, hogy körülötte habzó vajas cukorból aranybarna karamell legyen. Megvárjuk, amíg kihűl, és ha úgy kényelmesebb, félretehetjük néhány órára, de ne a hűtőbe. Hagyjuk lefedve a konyhapulton.

3

Sütéskor előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és a tésztát kivesszük a hűtőből. Ha már kicsit felengedett, enyhén lisztes deszkán 1-2 centivel nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a karamellás almával teli serpenyő átmérője, aztán a nyújtófa segítségével egy darabban átügyeskedjük a serpenyőre, és a széleit szorosan betuszkoljuk az almák alá.

4

A francia almatorta 25 perc alatt megsül. Miután kivettük a sütőből, várunk néhány percet, és amikor az alján lévő karamell kicsit besűrűsödött, határozott mozdulattal kifordítjuk egy tálra. Tejszínhabbal, vaníliafagyival, de önmagában is finom.

Megjegyzés

1 vékony torta lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet