Az eggnog az angoloktól származik, akik eredetileg sherryvel főzték össze a tejet, és a sűrítő dúsításnak szánt cukros tojássárgája csak később került bele. A sherryt az amerikaiak cserélték le rumra nem is olyan régen, ők amúgy is hajlamosak egyszerűsíteni mindent. És ha egy percre visszatérünk Európába, láthatjuk, a németeknek is megvan a maguk saját, klasszikus változata, még a középkorból: ez a Biersuppe, azaz a sörleves. Tehát szabad a pálya: mindenki olyan alkoholt kever a tejhez és a cukros tojássárgájához, amilyenre gusztusa támad, feltéve, hogy betartja az arányokat. Ahogy mindjárt kiderül, én a rum mellé még brandyt is teszek bele.
Egnogg
Hozzávalók
- 6 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 6 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 1½ dl rum
- 1½ dl brandy
A tetejére:
- 2 dl hideg tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés
A tejhez hozzáadjuk a hosszában félbevágott a vaníliarudat, felforraljuk, aztán 15 percre lefedve félretesszük. Ezalatt a tej átveszi a vanília aromáját. A vaníliás tejet leszűrjük, elbúcsúzunk a vaníliarúdtól, és a tejet forrpontig újramelegítjük a tűzhelyen. Közben egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojássárgájákat a cukorral. Apránként hozzáadjuk a meleg tejet, és folyamatosan, lelkiismeretesen keverjük az egészet, nehogy összeugorjon.
A keveréket visszaöntjük a tejeslábosba, és takaréklángon kevergetve néhány perc alatt kicsit besűrítjük. Belelocsoljuk a rumot meg a brandyt, aztán félretesszük, hogy kihűljön. Végül berakjuk a hűtőbe, ahol akár 1-2 napig is pihenhet, mert csak jót tesz neki, ha minél tovább áll. Amikor inni akarjuk, újra megmelegítjük, és amennyiben túlságosan besűrűsödött volna, kevés tejjel felhígítjuk. Mialatt melegszik, habbá verjük a hideg tejszínt a porcukorral.
A meleg italt bögrékbe töltjük, rápúpozzuk az édes tejszínhabot, és fűszerezésül ráreszelünk némi friss szerecsendiót. A hideg és a meleg ellentéte felvillanyozó élmény, főleg ha ilyen tisztes mennyiségű alkohol is társul hozzá.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.