Minden karácsonykor megindulnak a lazacok. Legalábbis e-mail formájában. Jönnek a kérdések, hogyan készüljön, mikor és mivel. Az igazat megvallva viszonylag ritkán készítek lazacot, ha mégis, akkor bambuszpárolóban szoktam 7-8 perc alatt átgőzölni, némi friss gyömbérrel és újhagymával. Ezzel a citromos mákkéreggel pedig egészen különleges lesz. Aki karácsonyeste nem szeretne a serpenyő mellett ácsorogni, készítheti csak sütőben is, ebben az esetben érdemes a végén 1 percig meggrillezni, hogy a kéreg ropogós legyen. Köretnek zöldsaláta, serpenyőben átpirított zöldség, grillezett brokkoli, esetleg tejföllel kikevert burgonyapüré illik hozzá. Azért ha ez a főétel, ne mákos bejgli legyen a desszert.
Mákkéregben sült lazac
Hozzávalók
- 4 szelet 20 dkg-os lazacfilé
- só és frissen őrölt bors
- 1 tojásfehérje
- 6 dkg mák (nem darált)
- ½ citrom reszelt héja
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsire.
A lazacfiléket konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kenőecset segítségével megkenjük kevés tojásfehérjével, amelyet az 1 fehérjéből „lopunk”.
A maradék tojásfehérjét összekeverjük a mákkal és a reszelt citromhéjjal. Mindegyik filé tetejére egyenletesen 1-1 evőkanálnyi mennyiséget nyomkodunk belőle.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd a lazacfiléket mákos felükkel lefelé beletesszük, és néhány másodpercig sütjük, ami alatt a kéreg teljesen összeáll, kissé megszilárdul és enyhén megpirul.
Egy széles spatula vagy lapát segítségével a lazacfilét megfordítjuk, majd a mákos felével felfelé a sütőlapra helyezzük. A sütőben 12 percig sütjük, amíg átsül, de megtartja a szaftosságát, a közepe pedig kissé opálos marad.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.