Ha meleg alkoholos ital a téma, és szakértőt kell keresni, a skandináv országok lakóinál nem fordulhatunk tapasztaltabb tanácsadókhoz. Mivel évszázadok óta fáznak a korán sötétedő, fogvacogtató téli hónapokban, pontosan tudják, mi az, ami egyaránt melegít testet-lelket. Ebben a forralt borban sem csupán alkohol van bőséges mennyiséggel, hanem a mazsola és a mandula miatt kalóriadús beltartalom is. Ha gyerekek is kapnak belőle, vagy valakinek ennyi alkoholos boldogság túl sok lenne, helyettesítsük a bort például almalével, meggylével, feketeribizli-lével, a brandyt és a portóit pedig alkoholmentes koktélszirupokkal. Bizony, ez a kortyolnivaló még alkoholmentesen is kifejezetten finom.
Mazsolás, mandulás forralt bor
Hozzávalók
- 1 narancs
- 4 szem zöld kardamom, mozsárban kicsit megtörve
- 10 szem szegfűszeg
- 1 db 5 cm hosszú fahéjrúd
- 15 dkg mazsola
- 1½ dl brandy
- 2½ dl portói bor
- 7½ dl száraz vörösbor
- 5 dkg hámozott mandula, hasábokra vágva
- 15 dkg cukor
Elkészítés
A narancs héját krumplihámozó késsel vékonyan leszedjük, majd a fűszerekkel együtt egy kis muszlinkendőbe kötjük.
A muszlinkendős ízesítőket és a mazsolát belerakjuk egy zárható tálba, leöntjük a brandyvel és a portói borral, majd lefedve 1 éjszakára félretesszük. Nem muszáj a hűtőben tartani.
Másnap a mazsolás keveréket és a muszlinkendőbe kötött ízesítőket áthelyezzük egy kb. 3 literes edénybe. Hozzáadjuk a vörösbort, a mandulát és a cukrot, aztán mérsékelt tűzön kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad, az ital pedig el nem kezd gyöngyözni. Forralni nem szabad.
Az italt lehúzzuk a tűzről, és kiemeljük belőle a muszlinkendőbe kötött ízesítőket. Szétosztjuk hőálló poharakban, és ügyelünk rá, hogy mindegyik adag forralt borba arányosan jusson mazsola és mandula.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.