Mindegyik sütemény pár falatnyi, garantált boldogság. A tésztája nagyon hamar megvan, és az összeállítás sem macerás.
Töltött csokis-mogyorós keksz
Hozzávalók
A tésztához:
- 14 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg pirított mogyoró, finomra darálva
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
A töltelékhez:
- 10 dkg csokoládés mogyorókrém
A mázhoz:
- 5 dkg tejcsokoládé, apróra vágva
- ½ evőkanál tejszín
Elkészítés
Késes betétű robotgépben összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a darált mogyorót, a fahéjat és a sót. Hozzáadjuk a vajkockákat, és addig járatjuk a gépet, amíg morzsás állagú lesz.
A morzsás keveréket átöntjük egy nagy tálba, és néhány mozdulattal tésztát gyúrunk belőle. Ezután bucivá formázzuk, majd koronggá lapítjuk, és folpakba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 db 30×40 cm-es lapos tepsit.
A tésztát 2 sütőpapír között 3 mm vékony lappá nyújtjuk. Lisztbe mártott, 4 cm átmérőjű süteménykiszúróval körlapokat szúrunk ki belőle. A „szabási hulladékot” újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk.
A süteményeket az előkészített tepsire egymástól jó 1 cm-es távolságra helyezzük, és 5 perc alatt megsütjük, egyik tepsivel a másik után. A tepsin hagyjuk őket teljesen kihűlni, csak ezt követően szabad leszedni.
A kihűlt kekszeket párosával összeragasztjuk a csokoládés mogyorókrémmel, majd felsorakoztatjuk egymás mellé egy rácsra. Aláfektetjük a sütéshez használt sütőpapírokat, hogy majd erre csurogjon az esetlegesen lecsöppenő csokimáz.
A mázhoz a hozzávalókat gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, és bevonjuk vele a megtöltött kekszeket.
Megjegyzés
Kb. 25 db lesz belőle.