Ez az édesség a nagy kedvencnek, a tiramisunak a kistestvére. Álszerénység nélkül állíthatom, hogy a puha babapiskóta és a fehér csokoládés krém egymásra épülő rétegeivel – köztük a megannyi, titkosan megbújó, friss eperdarabkával – eddig még mindig és mindenütt leírhatatlan sikert arattam.
Epermisu
Hozzávalók
- 40 db babapiskóta
- 30 dkg eper
A sziruphoz:
- 10 dkg cukor
- 2 dl víz
- 2 kezeletlen citrom
A krémhez:
- 50 dkg eper
- 30 dkg mascarpone
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 dl tejszín
A tetejére:
- kevés cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Először a cukros szirupot készítjük el. Ehhez beleszórjuk egy kis lábosba a cukrot, ráöntjük a vizet, és kevergetve felmelegítjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon a vízben. Lereszeljük a citromok héját, beleszórjuk a cukros szirupba, és a két lekopasztott citromnak kifacsarjuk a levét. A teaszűrőn átszűrt citromlevet hozzákeverjük a sziruphoz.
Ha ez a szirup készen van, hozzáfogunk a krémhez.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felaprítva beleszórjuk a turmixgépbe, amellyel egy perc alatt pépesre törjük. A piros, illatos kulimászt összekeverjük a mascarponéval, és máris mehet bele a gőz fölött megolvasztott fehér csoki is. Ha ezzel végeztünk, fellazítjuk a krémet a tejszínnel.
Egy 20 × 30 cm nagyságú, öblösebb tálba lerakunk egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, erre rákenünk egy kis fehér csokis krémet, amit megszórunk apróra vágott eperfalatkákkal, és addig folytatjuk a babapiskóta, a krém meg a gyümölcsdarabkák rétegezését, ameddig csak van miből. A vége mindig krémréteg, hogy a rászórt kakaópornak legyen mihez tapadnia.
Jót tesz neki, ha néhány órát vagy akár egy teljes napot is álldogál a hűtőben.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.