Csokoládés bejgli
Hozzávalók
- A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- ½ teáskanál só
- 10 dkg cukor
- 17 dkg hideg vaj
- 8 dkg hideg sertészsír
- 1 hideg tojássárgája
- 1 dl hideg tej
- 1 ½ dkg friss élesztő
A töltelékhez:
- 25 dkg mazsola
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 30 dkg étcsokoládé, apróra vágva
- 8 evőkanál baracklekvár
- 12 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 tonkabab, reszelve
A kenéshez:
- 1 tojás, szétválasztva
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a cukorral, majd az ujjbegyünkkel elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.
A lisztes rész közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tojássárgáját és a hideg tejben elkevert, de nem felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk. Ha a szükséges, öntünk hozzá még egy kevés hideg tejet.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd cipókat formázunk belőlük, és folpakba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mazsolát és a kandírozott narancshéjat késes aprítógépben finomra daráljuk, majd áttesszük egy tálba, és hozzákeverjük az étcsokoládét, a lekvárt meg a kakaóport. Ezután fűszerezzük a reszelt tonkababbal, és kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
A pihentetett, 3 cipóra osztott bejglitésztából egyesével kb. 22×30 cm nagyságú téglalapot nyújtunk. Fontos, hogy a deszkát és a tésztát, ha kell, csak enyhén lisztezzük meg közben.
A kinyújtott tésztalapokra egy kenőkéssel arányosan rákenjük a csokis töltelék 1/3 részét úgy, hogy a tészta szélein körben üresen hagyunk egy 2 cm-es sávot. Ezután a tészta tetején és a két oldalán a széleket visszahajtjuk, majd alulról kezdve a bejglit feltekerjük.
A bejgliket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, egymástól kb. 7-7 cm-re. Lekenjük tojássárgájával, és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.
Amikor a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével, és ismét hűvösre tesszük néhány órára, de akár 1 egész éjszakára is.
Amikor a bejglik felülete megrepedezett, a tetejüket és az oldalukat hurkapálcával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzés
3 db kb. ½ kg-os rúd lesz belőle.