Angol karácsonyi sütemény
Hozzávalók
- 30 dkg apróra vágott, vegyes kandírozott gyümölcshéj
- 3 dl brandy
- 10 dkg mandula
- 10 dkg finomliszt
- 1½ kávéskanál mézes sütemény fűszerkeverék
- ½ kávéskanál só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 15 puha vaj
- 15 dkg barna cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 narancs reszelt héja
- 2 tojás
A tepsi előkészítéséhez:
- kevés vaj és finomliszt
A burkoláshoz:
- 12 dkg sárgabaracklekvár és kb. 50 dkg marcipán
A díszítéshez:
- piros és zöld marcipán
Elkészítés
A kandírozott gyümölcshéjat felfőzzük a brandyben, 1 napig állni hagyjuk benne. Leszűrjük, papírtörlőn leszárítjuk. A brandyt megőrizzük.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk, kilisztezünk egy 12 db-os muffintepsit.
A mandulát serpenyőben illatosra pirítjuk, megőröljük. Összekeverjük a liszttel, a fűszerrel, a sóval, a sütőporral. Egy másik tálban a vajat, a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a reszelt narancshéjat robotgéppel jól összedolgozzuk.
A vajas masszában egyenként elvegyítjük a tojásokat. Hozzáadjuk a mandulás lisztet, a kandírozott gyümölcshéjat és ½ dl félretett brandyt.
A tésztát szétosztjuk a muffintepsiben. 40 perc alatt megsütjük, de 5 perc után a sütő hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük.
A süteményeket a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ezután egy villa segítségével óvatosan kiszedjük őket, külön-külön alufóliára tesszük. Meglocsoljuk mindet 1-1 teáskanál félretett brandyvel, becsomagoljuk alufóliába, és 1 napig pihentetjük.
Másnap megkenjük őket baracklekvárral, és porcukrozott deszkán kinyújtott, fehér színű marcipánnal beburkoljuk. Színes marcipánból vágott formákkal díszítjük.
Megjegyzés
12 db lesz belőle.