Érdekessége, hogy nem édességként kezdte a pályafutását a középkorban. Még csak nem is egy bizonyos ételből született, hanem legalább kettőből. Az egyik egy tartalmas leves volt, amelyet gabonából, mazsolából és mandulából főztek. A másik egy húsos pite, amelybe a darabokra vágott húson kívül aszalt gyümölcs és tartósítószerként alkohol is került. Mára összeolvadt a két recept, de annyi megmaradt örökségül, hogy zsiradékként marhafaggyút használnak hozzá. Aki idegenkedik a faggyú ízétől, ne törje magát, és ne kutassa a piacon a hentesnél. Cserélje le vajra, hiszen az Egyesült Királyságban is sokan helyettesítik ezzel.
Flambírozott karácsonyi sütemény
Hozzávalók
A süteményhez:
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg aszalt áfonya
- 15 dkg magozott, apróra vágott aszalt datolya
- 5 dkg kandírozott citrushéj, apróra vágva
- 2 dl brandy
- 10 dkg finomliszt
- 12 dkg zsemlemorzsa
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 15 dkg marhafaggyú, ledarálva (vagy vaj)
- 20 dkg barna nádcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 3 tojás
- 5 dkg hámozott mandula, durvára vágva
- 25 dkg savanykás alma, lereszelve
A brandys vajhoz:
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg puha vaj
- 4 evőkanál brandy
- 2 dl forró víz
A forma kikenéséhez:
- kevés vaj
A flambírozáshoz:
- 3 evőkanál brandy
Elkészítés
A süteményhez az aszalt gyümölcsöket és a kandírozott citrushéjakat összevegyítjük, leöntjük a brandyvel, és lefedve félretesszük 2 éjszakára. Néha átkeverjük, de egyéb teendő nincs vele.
A lisztet, a zsemlemorzsát, a sütőport, a sót és a fűszereket összevegyítve magunk mellé készítjük. A faggyút (vagy vajat), a cukrot, a reszelt citrom- és narancshéjat robotgéppel összedolgozzuk egy nagy tálban. Fakanállal belekeverjük a lisztes részt, majd a brandyben áztatott aszalt gyümölcsöket, a mandulát és a reszelt almát.
Kivajazunk egy kb. 1¼ literes pudingformát vagy másik, félgömb alakú, hőálló formát (pl. gömbölyű aljú fém keverőtálat). Belekanalazzuk a masszát, és jól bele is nyomkodjuk egy evőkanállal, majd a formát finoman az asztalhoz ütögetjük, hogy a masszában ne maradjanak levegőbuborékok. A tetejét elsimítjuk a kanál hátával.
Ha nem zárható pudingformát használunk, hanem olyat, amelynek nincs teteje, akkor azt becsomagoljuk, nehogy a párolás közben víz jusson bele. Ehhez a forma tetejére ráhelyezünk 2 réteg sütőpapírt és 1 réteg alufóliát, aztán a papírt és az alufóliát ráhajtogatjuk körben a forma oldalára. Ezután a forma tetejétől számítva 2 cm-re körbekötjük a sütőpapírt és az alufóliát konyhai spárgával, hogy a rétegek kifeszüljenek a forma tetején. Végül a spárga alól levágjuk a feleslegesen túllógó sütőpapírt és alufóliát, és az egész formát egymás után háromszor szorosan körbeburkoljuk alufóliával.
A gőzöléshez felforralunk 1½ liter vizet egy 25 cm átmérőjű, kb. 5 literes edényben. Beletesszük a becsomagolt formát, és ellenőrizzük, meddig ér a forrásban lévő víz: legfeljebb a forma magasságának feléig jöjjön föl.
A süteményt takaréklángon, gyöngyözve forró vízben 6 óra alatt készre pároljuk. Közben érdemes néha ránézni, és ellenőrizni, elég víz van-e az edényben. Ha nem, akkor szükséges mennyiségű forró vízzel utánatöltünk.
A brandys vajhoz a porcukrot és a vajat robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a brandyt és a forró vizet, majd ezekkel erős fokozaton tovább keverjük, amíg egynemű, sima krémet nem kapunk. (1-2 héttel korábban is elkészíthető. Tálalásig lefedve a hűtőben tartjuk.)
A kész süteményt a formával együtt kiemeljük a vízből, és kihűtjük. Ezután leszedjük a csomagolást a formáról, és a süteményt kifordítjuk egy nagy tálra. (2–4 héttel korábban is elkészíthető. Miután kihűlt, folpakba csomagolva hűtőben tartjuk. Tálalás előtt kibontjuk a folpakból, visszahelyezzük a formába, majd a formát a 4. pont szerint becsomagoljuk, és az édességet gyöngyözve forró vízben átmelegítjük.)
A flambírozáshoz a brandyt fém merőkanálban megmelegítjük, ráöntjük a süteményre, és óvatosan meggyújtjuk rajta. Miután a lángok elaludtak, tálalhatunk, és mellé kínáljuk külön tálkában a brandys vajat.
Megjegyzés
10 adag lesz belőle.