Ez a leves nem a szokásos módon, hideg vízben főzéssel indul. Helyette először sütőben pirítjuk meg a húsdarabokat, ami mélyebb, teltebb ízekkel gazdagítja levesünket.
Fűszeres kacsaaprólék-leves pirított gombával és medvehagymával
Hozzávalók
- 1 kg kacsaaprólék, vegyesen (pl. szárnytő, farhát)
- 1 fej vöröshagyma, karikákra vágva
- 2 közepes sárgarépa, meghámozva és 2 cm-es darabokra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 db 2 cm-es friss gyömbér, szeletekre vágva
- ½ csillagánizs
- 1 friss piros chilipaprika
- 1 evőkanál olaj
- 20 dkg gomba, vékony szeletekre vágva
- 5 dkg medvehagyma, levelei vékony csíkokra vágva
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 kis csokor friss snidling, apróra vágva
- néhány csepp zöldcitrom- vagy citromlé
- só
A dúsításhoz:
- 5 dkg vékony üvegtészta, kisebb darabokra törve és 4 tojás
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A kacsaaprólékot egy 30×40 cm-es tepsibe szórjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a sárgarépát és a fokhagymát. Meglocsoljuk az olajjal, összekeverjük és megsózzuk. Az előmelegített sütőbe tesszük, és félidőben átforgatva, a húsfélétől függően 30¬¬–50 perc alatt megsütjük. A lényeg az, hogy egyenletesen aranypirosra süljenek a darabok.
A kacsa- és zöldségdarabokat egy szűrőkanállal egy legalább 3 literes fazékba szedjük át, a tepsiben maradt zsiradékot kiöntjük. A fazekat felöntjük 2½ liter vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Lekanalazzuk a felszínéről az esetlegesen képződött habot, és egészen kicsire vesszük a lángot. A levesbe dobjuk a gyömbérszeleteket, a csillagánizst és a chilipaprikát, és gyöngyöző forrásban tartjuk 1 órán át.
A levest leszűrjük, a levet félretesszük. A kacsadarabokról, amikor már kihűltek, lecsipegetjük a húst, és visszaszórjuk a levesbe. A zöldségeket és a fűszereket kidobjuk. (Ennél a pontnál kihűthetjük, és 1 napig, zárt dobozban, a hűtőben is tarthatjuk. Újramelegítés előtt leszedhetjük a tetejéről a vékony zsírréteget.)
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és 3 adagban, nagy lángon, enyhén megsózva megpirítjuk benne a gombaszeleteket. Az elkészült adagokat rendre a levesbe kanalazzuk. A visszamaradt olajra szórjuk a medvehagymát, kevergetve fél percig fonnyasztjuk, aztán ezt is a leveshez adjuk.
A levest ízesítjük a szójaszósszal, a snidlinggel és citromlével, majd felforraljuk. Megkóstoljuk, és ha kell, még sózzuk. A leves tálalásra kész.
Ha még tartalmasabbra szeretnénk, akkor beleszórjuk az üvegtésztát, elkeverjük. Rögtön ezután óvatosan beletörjük a tojásokat, és egészen kis lángon még 2 percig főzzük, aztán azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.