Falatok

Tökmagos pogácsa

Tökmagos pogácsa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • ½ dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg tökmag
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg hideg vaj, apróra kockázva
  • 1 tojás
  • 2½ dl tejföl
  • A nyújtáshoz:

  • finomliszt
  • A tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tökmag

Elkészítés

1

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.

2

A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd összetörjük.

3

Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és a tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk. Hozzáadjuk a durvára tört tökmagot is. Folpakba csomagoljuk, és legalább 2 órára, de még jobb, ha 1 egész éjszakára hűtőbe tesszük.

4

Sütés előtt lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.

5

A pogácsákat lekenjük felvert tojással, tetejükre teszünk 2-3 szem tökmagot, és kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés

Kb. 85 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet