Hová máshová fordulhatnánk egy igazán ízes, tartalmas levesért, ami mégsem nehéz, ha nem a görögökhöz?
Citromos-kapros bárányleves
Hozzávalók
- 1 dl olívaolaj 1 báránylapocka (kb. 1½ kg)
- 2 báránycsont (kb. 80 dkg)
- 1 bárányszív (elhagyható)
- 3 csokor újhagyma, a fehér szárrésze felkarikázva
- ½ kg báránymáj, felkockázva (marhamájjal helyettesíthető)
- 1 nagy csokor friss kapor, apróra vágva
- 1 közepes római saláta, torzsája kimetszve, levelei 2 cm-es csíkokra vágva
- 15 dkg kerek szemű rizs
- 2 tojás
- 1½ citrom leve
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- 1 dl extraszűz olívaolaj
Elkészítés
Egy legalább 25 cm átmérőjű, legalább 6 literes fazékba 2 evőkanálnyit öntünk az olívaolajból, és felhevítjük. A lapocka mindkét oldalát ½-½ perc alatt megpirítjuk a forró olajban, majd kivesszük, félretesszük. A csontokat is körbepirítjuk.
Az edénybe visszatesszük a lapockát, hozzáadjuk a szívet, ha használunk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi 2 ujjnyival ellepi (kb. 2½ liter kell). Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd alacsony hőfokon, éppen csak gyöngyöző forrásban tartva kb. 1 óra alatt puhára főzzük. (A közben képződő habot leszedjük.)
Amikor a hús megfőtt, a levest leszűrjük. A lapockát és a szívet félretesszük hűlni, a csontot kidobjuk, a húslét megőrizzük. Ha már nem túl forró, a lapockáról lefejtjük a húst, és a szívvel együtt falatnyi darabokra vágjuk.
Egy másik, legalább 5 literes fazékban a maradék olívaolajon néha megkeverve üvegesre pároljuk a felkarikázott újhagymát. A májat a hagymás alaphoz szórjuk, és kevergetve 4-5 perc alatt megdinszteljük. Felöntjük a félretett hús-csont lével, felforraljuk, majd alacsony hőfokon, továbbra is éppen csak gyöngyöztetve 15–20 percig főzzük.
A kaprot, a salátát és a rizst a már majdnem kész leveshez keverjük. A rizs puhulásáig főzzük, ekkor a felvágott húst is belekeverjük, összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Alaposan sózzuk és borsozzuk. (Eddig a lépésig 1-2 nappal korábban is elkészíthető.)
A tojásokat és a citromlevet villával összekeverjük egy kisebb keverőtálban, a levesből egy evőkanálnyit hozzávegyítünk, majd az egészet folyamatosan kevergetve a leveshez öntjük. Szükség esetén további citromlével, sóval ízesíthetjük, és az extraszűz olívaolajjal megöntözve tálaljuk.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.