Édességek

Karamelles szelet

A karamellt mar előző este elkészíthetjük, ezzel lerövidíthetjük a sütemény előkészítésének idejét, az összeállításnál pedig jól kenhető krémmel tudunk dolgozni. Így a megszilárdult karamellréteg magasabb lehet.

Karamelles szelet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 értékelés, átlag: 3,06 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 11½ dkg hideg vaj, apróra vágva
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál jéghideg víz
  • A karamellhez:

  • 40 dkg cukrozott sűrített tej
  • 10 dkg barna cukor
  • 8½ dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A mázhoz:

  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
  • 2½ dkg cukor

Elkészítés

1

Sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.

2

A lisztet, a sót és a cukrot elvegyítjük egy tálban, hozzáadjuk az apróra vágott vajat, és minél gyorsabb mozdulatokkal összemorzsoljuk az ujjbegyünkkel a lisztes részt a vajjal. A morzsás keverékre öntjük a tojássárgáját és a vizet, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk.

3

A tésztát enyhen lisztes deszkán enyhén lisztes nyújtófával a tepsi méretére nyújtjuk, belehelyezzük, és villával pár helyen megszurkáljuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük.

4

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a tésztát kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, ezután félretesszük, és teljesen kihűtjük.

5

A karamellréteghez egy 1 literes lábosba öntjük a sűrített tejet, hozzászórjuk a barna cukrot, majd nagy lángon kevergetve felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a vajat és a vaníliás cukrot, es folyamatosan kevergetve további kb. 5 percig forraljuk, amíg a keverék karamellizálódni kezd és besűrűsödik. Végül lehúzzuk az edényt a tűzről, és miután teljesen kihűlt, a karamellkrémet egyenletes rétegben szétkenjük a már szintén kihűlt tészta tetején.

6

A mázhoz a tejszínt és a cukrot egy kis lábosban felforraljuk, aztán lehúzzuk a lábost a tűzről. A cukros tejszínhez szórjuk a csokoládét és a vajat, majd kézi habverővel addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad és az egész besűrűsödik. Miután langyosra hűlt, egyenletes rétegben a karamellkrém tetejére csorgatjuk, végül a süteményt 2-3 órára a hűtőbe tesszük.

7

Éles késsel óvatosan, kb. 6×6 cm-es kockákra vágva tálaljuk.

Megjegyzés

Kb. 20 szelet lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet