A karamellt mar előző este elkészíthetjük, ezzel lerövidíthetjük a sütemény előkészítésének idejét, az összeállításnál pedig jól kenhető krémmel tudunk dolgozni. Így a megszilárdult karamellréteg magasabb lehet.
Karamelles szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 11½ dkg hideg vaj, apróra vágva
- 1 tojássárgája
- 1-2 evőkanál jéghideg víz
A karamellhez:
- 40 dkg cukrozott sűrített tej
- 10 dkg barna cukor
- 8½ dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- 20 dkg 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
- 2½ dkg cukor
Elkészítés
Sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.
A lisztet, a sót és a cukrot elvegyítjük egy tálban, hozzáadjuk az apróra vágott vajat, és minél gyorsabb mozdulatokkal összemorzsoljuk az ujjbegyünkkel a lisztes részt a vajjal. A morzsás keverékre öntjük a tojássárgáját és a vizet, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk.
A tésztát enyhen lisztes deszkán enyhén lisztes nyújtófával a tepsi méretére nyújtjuk, belehelyezzük, és villával pár helyen megszurkáljuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a tésztát kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, ezután félretesszük, és teljesen kihűtjük.
A karamellréteghez egy 1 literes lábosba öntjük a sűrített tejet, hozzászórjuk a barna cukrot, majd nagy lángon kevergetve felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a vajat és a vaníliás cukrot, es folyamatosan kevergetve további kb. 5 percig forraljuk, amíg a keverék karamellizálódni kezd és besűrűsödik. Végül lehúzzuk az edényt a tűzről, és miután teljesen kihűlt, a karamellkrémet egyenletes rétegben szétkenjük a már szintén kihűlt tészta tetején.
A mázhoz a tejszínt és a cukrot egy kis lábosban felforraljuk, aztán lehúzzuk a lábost a tűzről. A cukros tejszínhez szórjuk a csokoládét és a vajat, majd kézi habverővel addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad és az egész besűrűsödik. Miután langyosra hűlt, egyenletes rétegben a karamellkrém tetejére csorgatjuk, végül a süteményt 2-3 órára a hűtőbe tesszük.
Éles késsel óvatosan, kb. 6×6 cm-es kockákra vágva tálaljuk.
Megjegyzés
Kb. 20 szelet lesz belőle.