A skandináv gyerekek, némi túlzással, ezen az ételen nőnek fel. Az IKEA áruházban kapni mélyhűtött változatot, de amikor kényeztetni szeretném a lányom, kiteszek magamért és házilag készítem. Így ízletesebb, főleg, hogy a húsgolyókat vaj-olaj keverékében sütöm.
Svéd húsgolyók
Hozzávalók
A húsgolyókhoz:
- 25 dkg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kávéskanál koriandermag
- 20 dkg darált marhahús
- 20 dkg darált disznóhús
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 2 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
- só és őrölt fehér bors
A mártáshoz:
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
A sütéshez:
- 2 dl olaj
- 15 dkg vaj
A tálaláshoz:
- 2 dl áfonyalekvár
Elkészítés
A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, enyhén sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Még melegen krumplinyomóval összetörjük, és vékony rétegben elsimítjuk egy nagy tálon, hogy mielőbb kihűljön.
A sütőt előmelegítjük 100 fokra. A húsgolyókhoz a fél vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük, a koriandermagot mozsárban porrá törjük, majd az összes hozzávalót, beleértve az áttört, főtt krumplit is, kézzel jól összedolgozzuk. Sózzuk-borsozzuk, és 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle – kb. 25 db lesz.
A sütéshez az olaj felét és a vaj felét összeolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű tapadásmentes serpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva, kb. 10 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük őket, és alufóliával letakarva berakjuk tálalásig a sütőbe. Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.
A mártáshoz a szójaszószt összekeverjük 2 dl forró vízzel egy tálkában, egy másikban a tejszínt és a lisztet kézi habverővel simára habarjuk. Az eddig használt serpenyőben csak 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk, nagy lángon megforrósítjuk, aztán hozzáöntjük a szójaszószos vizet, és fakanállal finoman felkapargatjuk a serpenyő aljára sült húspörköket. Most belekerül a liszttel elhabart tejszín is, az egészet megborsozzuk, és mérsékelt tűzön 5 perc alatt kevergetve sűrű mártást főzünk belőle. Megöntözzük vele a húsgolyókat, és amikor tálalunk, áfonyalekvárt is adunk mellé. Köretként sült krumpli jár.
Megjegyzés
Kb. 25 húsgolyó lesz belőle.