A tönköly kicsit mélyebb, teltebb íze jól illik a francia konyha egyik alapfogásához, a gyakran hajdinalisztből készülő galette-hez.
Körtés galette tönkölylisztből
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg tönkölybúzaliszt
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 15 dkg hideg vaj, 1×1 cm-es kockákra vágva
- 1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 6 kisebb körte, kicsumázva és vékony szeletekre vágva
- 2 evőkanál cukor
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
- 3 dkg kandírozott gyömbér, apróra vágva
- 1 csipet őrölt fahéj
- 3 dkg szeletelt mandula
A kenéshez:
- 1 tojás, enyhén felverve
Elkészítés
Egy közepes méretű tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. Beleforgatjuk a vajdarabokat úgy, hogy minden oldalukon lisztesek legyenek.
A vajat a liszttel egy késes betétű robotgépbe szórjuk, adunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet, és rövid pulzálásokkal morzsaszerű állagúra dolgozzuk. Ha túl száraz lenne, adhatunk hozzá még egy kevés hideg vizet.
A gyúrható állagú morzsás keveréket visszaöntjük a tálba, és gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon meg a vaj, gombóccá gyúrjuk. Szorosan folpakba csomagolva a hűtőbe tesszük, legalább 15 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a körtét egy közepes méretű tálba szórjuk, és elkeverjük a cukorral, a narancshéjjal, a kandírozott gyömbérrel és a fahéjjal.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit. Enyhén meglisztezzük a nyújtódeszkát.
A pihentetett tésztát 6 egyenlő részre szedjük, mindegyikből gombócot formázunk, majd a tésztagombócokat kb. 20 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk a közepükön a körtés tölteléket, megszórjuk a tetejüket mandulával, majd a túlnyúló végeket visszahajtjuk a töltelékre.
A galette-eket kenőlapáttal alányúlva, óvatosan átemeljük a tepsire, megkenjük a tésztaszéleket a felvert tojással, és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Fogyasztás előtt állni hagyjuk őket.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.