Neve szó szerint főtt vizet jelent, de szerencsére ennél jóval finomabb étel: hajdanán juhászok és földművesek zöldséglevese volt, amelyet tojással, sajttal, kenyérrel tettek tartalmassá. Bár elvileg leveshez nem való bort inni, az acquacotta kivétel: egy pohár száraz, könnyű fehérbor kiemeli a hozzávalók ízeit.
Toszkán zöldségleves
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma, megtisztítva
- és vékonyan felkarikázva
- 2 szál sárgarépa, megtisztítva
- és vékonyan felkarikázva
- 4 db szárzeller, vékonyan felszeletelve
- 1 piros pritamin- vagy kápia paprika, kicsumázva és vékonyan felcsíkozva
- 1½ dl olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors
- 2 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál morzsolt rozmaring
- 4 szem paradicsom, lehéjazva, félbevágva és kimagozva
- 6 gerezd fokhagyma, megpucolva
- és összezúzva
- 4 evőkanál aprított, friss bazsalikom
A tálaláshoz:
- 6 szelet kenyér, megpirítva, fokhagymával bedörzsölve
- 6 tojás
- 10 dkg parmezán sajt, reszelve
Elkészítés
Az első négy hozzávalót külön-külön sorra megpároljuk az olajon egy 24 cm átmérőjű, 4 literes edényben. Közben mindegyiket sózzuk-borsozzuk, és ízesítjük kakukkfűvel, rozmaringgal.
Az összes megpárolt zöldséget visszatesszük az eddig használt edénybe, hozzákeverjük a paradicsomot és a fokhagymát, és miután ezekkel 1 perc alatt összemelegítettük, ráöntünk 1½ liter vizet. A levest felforraljuk, aztán csendes forralással 30 perc alatt készre főzzük. Közben megkóstoljuk, elég sós-e, borsos-e, és kell-e még bele fűszer.
Tálalás előtt 6 db nagy mélytányérba beleteszünk egy-egy fokhagymás pirítóst, és a tányérokat magunk mellé készítjük. Ezután kimerünk a levesből 7 dl-t, átszűrjük, és egy 30 cm átmérőjű, 2 literes edényben gyöngyöző forrásba hozzuk. A többi levesbe belevegyítjük a bazsalikomot, és lehúzzuk a tűzről.
A tojásokat egyenként beletörjük egy-egy kis csészébe, és onnan óvatosan átöntjük a kis adag, gyöngyözve forró levesbe, majd kb. 4 perc alatt megfőzzük benne: elég annyira, hogy a sárgájuk enyhén folyós maradjon.
A tojásokat szűrőlapáttal átemeljük a tányérokba, aztán a főzésükhöz használt levest visszaöntjük a többihez. A levest rámerjük a tojásokra, és az ételt megszórjuk a reszelt parmezánnal.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.