Tokaji borleves fűszeres pirítóscsillaggal
Hozzávalók
A fűszeres pirítóscsillaghoz:
- 4 dkg puha vaj
- 1 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
- 6 szelet fehér szendvicskenyér
A leveshez:
- 8 tojássárgája
- 14 dkg cukor
- 4 dl tokaji aszú
- 4 dl szóda
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
Elkészítjük a pirítósokat. Ehhez kézi robotgéppel pár perc alatt habosra keverjük a vajat a mézessütemény-fűszerkeverékkel. Ezután a kenyérszeletekből egy süteménykiszúróval csillagformákat szúrunk ki, mindegyiket megkenjük a fűszeres vajjal, és a sütőpapíros tepsire sorakoztatva, 3-4 perc alatt megsütjük őket. Tálalásig félretesszük.
A leveshez nagy tálban a tojássárgájákat és a cukrot kézi habverővel 3-4 perc alatt kihabosítjuk. Ezután az aszút, a szódát, a citrom reszelt héját és a sót egy közepes méretű lábosban felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett, apránként a cukros tojáshoz szűrjük.
Az egészet kihabosítjuk, és forrón csészékbe töltjük. A fűszeres pirítóscsillagokkal tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.