Levesek

Savanykás húsgombócleves

Romániában a ciorbă bármilyen levest jelenthet, amely savanykás. Készülhet savanyított káposztából, de ez nem előírás, mert ízesítheti citromlé vagy ecet is. Mint minden jó húsos levesnek, ennek a karácsonykor szokásos változatnak is az a titka, hogy ne vízzel, hanem alaplével készüljön. Hiszen az alaplének van íze, a víznek nincs. Sertéscsontból úgy főzhetünk alaplevet, hogy kb. 2 kg megtisztított csontot 200 fokra előmelegített sütőben megpirítunk, majd hideg vízzel felöntjük egy nagy fazékban, és miután lassú tűzön húslevesszerűen megfőztük, kihűtjük, aztán leszedjük róla a zsírt. Akinek nincs kedve ehhez a macerás előkészülethez, vehet helyette étteremben is csontlevest, de a vizet kerülje.

Savanykás húsgombócleves

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A leveshez:

  • 1 fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 3 sárgarépa, megtisztítva és 1½×1½ cm-es kockákra vágva
  • 2 fehérrépa, megtisztítva és 1½×1½ cm-es kockákra vágva
  • 40 dkg zeller, megtisztítva és 1½×1½ cm-es kockákra vágva
  • 1 piros kaliforniai paprika, kicsumázva, és a húsa 1½×1½ cm-es kockákra vágva
  • 6 evőkanál olaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 paradicsom, kimagozva, és a húsa 1½×1½ cm-es kockákra vágva
  • 3 l alaplé vagy készen vett csontleves (lásd a bevezetőt)
  • A gombócokhoz:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg rizs, mozsárban kicsit megtörve
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma, megtisztítva és finomra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz:

  • 1 citrom leve
  • 4 evőkanál aprított, friss petrezselyem

Elkészítés

1

Elkészítjük a húsgombócokat, hogy legyen idejük pihenni, amíg a leves fő. A húsgombócok összes hozzávalóját egy nagy tálban összegyúrjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd enyhén nedves kézzel dió nagyságú golyókat formázunk belőle. Sütőpapírral fedett tálcára helyezzük őket egymás mellé, és folpakkal lefedve hűtőbe rakjuk, amíg haladunk tovább.

2

A leveshez a hagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a kaliforniai paprikát összekeverjük egy tálban. Ezután a zöldséges keveréket 3 adagra osztva, adagonként 2-2 evőkanál olajon, lefedve, gyakran megkeverve, mérsékelt tűzön megpároljuk egy kb. 24 cm átmérőjű, 4 literes fazékban. Közben sózzuk, borsozzuk. Végül az összes megpárolt zöldséget visszarakjuk a fazékba, kevergetve átmelegítjük, aztán lehúzzuk a tűzről, és hozzávegyítjük a pirospaprikát, majd a sűrített paradicsomot.

3

A zöldséges alapot visszatesszük a tűzhelyre, és mérsékelt lángon 2-3 percig kevergetjük, hogy a sűrített paradicsom elveszítse a nyers ízét. Ezután hozzáadjuk a friss paradicsomot, felöntjük az alaplével vagy a csontlével, sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon felforraljuk.

4

A húsgombócok főzése következik. A felforralt leves alatt takarékra csavarjuk a lángot, beletesszük a húsgombócokat, és gyöngyöző forralás mellett kb. 20 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor külön adunk mellé citromlevet és petrezselymet, hogy mindenki maga ízesíthesse az adagját.

Megjegyzés

6–8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet