Előre elkészíthető, nyáresti baráti összejövetelek nyitó fogása is lehet. Egy frissítő, hideg krémleves, ami igazán jól tud esni a nagy melegben.
Őszibarackleves pezsgővel
Hozzávalók
- 5 dkg puha vaj
- 40 dkg őszibarack, meghámozva, kimagozva és felcikkezve
- 10 dkg cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 citrom
- 1 csapott evőkanál főzhető vaníliás pudingpor
- 1½ dl száraz pezsgő
- 1½ dl habtejszín
A tálaláshoz:
- 2 kis őszibarack, meghámozva, kimagozva és felcikkezve
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Kikenünk 2 dkg vajjal egy 20×30 cm-es kerámia sütőtálat, és összekeverjük benne a barackot, a cukrot, a fűszereket, a citrom krumplihámozóval vékonyan leszedett héját, valamint a kifacsart levét. A maradék vajat rámorzsoljuk.
A barackot alufóliával lefedve 25 percre a sütőbe tesszük, majd alufólia nélkül még 5–10 percig sütjük.
A sült barackból kiszedjük a citromhéjat, aztán átkanalazzuk egy 2½ literes fazékba, és botmixerrel összepürésítjük. Elkeverjük benne a pudingport, majd hozzáöntjük a pezsgőt, a tejszínt és kb. 4 dl vizet.
A levest mérsékelt tűzön kevergetve pár perc alatt készre főzzük. Kihűtjük, és minimum 6 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor friss őszibarackszeleteket teszünk a tányérokba, és rámerjük a hideg levest.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.