Levesek

Libaleves morzsagombóccal

Ez az a leves, amelyet először karácsonykor főz meg az ember, aztán rájön, micsoda vétek lenne évente csak egyszer enni. Ráadásul gyorsabban elkészül, mint a klasszikus, hosszú órákon át elforrdogáló marha húsleves. A tejszín szuperül működik benne: egyszerre lágyítja és összesimítja a hozzávalók ízeit. A morzsagombócnál vehetjük praktikusra is a figurát, és készülhetünk előre: a formázás után, de még a főzés előtt tegyük a gombócokat egymás mellé egy sütőpapíros tálcára, fagyasszuk meg, majd még fagyosan pakoljuk össze egy nagy fagyasztózacskóba, és felhasználásig tartsuk így a mélyhűtőben. A morzsa gombóc más levesekhez is príma levesbetét.

Libaleves morzsagombóccal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A leveshez:

  • 75 dkg konyhakész libaaprólék (vegyesen szárnytő, farhát, nyak, zúza)
  • 3 sárgarépa, megtisztítva és kb. 4 cm-es darabokra vágva
  • 2 fehérrépa, megtisztítva és kb. 4 cm-es darabokra vágva
  • 30 dkg zeller, megtisztítva és kb. 4 cm-es darabokra vágva
  • 2 póréhagyma fehér szára, kb. 1 cm vastagon felkarikázva
  • 2 teáskanál só
  • 10 szem fekete bors
  • 5 dkg libazsír
  • 3 dkg finomliszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • A morzsagombóchoz:

  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 késhegynyi frissen őrölt szerecsendió
  • 1¾ dl meleg tej
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál aprított friss petrezselyem
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • A tálaláshoz:

  • 4 evőkanál aprított friss petrezselyem

Elkészítés

1

A libaaprólékot és a zöldségeket egy kb. 7 literes fazékban felöntjük 5 liter hideg vízzel. Fűszerezzük a sóval és a szemes borssal.

2

A levest mérsékelt tűzön felforraljuk, és közben szűrőkanállal folyamatosan leszedjük róla a képződő habot. Ezután takaréklángon, gyöngyöző forrás mellett kb. 90 percig főzzük, hogy az aprólék teljesen megpuhuljon.

3

Ezalatt a morzsagombóccal foglalkozunk. A masszájához a zsemlemorzsát egy nagy tálba szórjuk, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a szerecsendióval, és ráöntjük a meleg tejet. Az egészet jól összekeverjük, és kb. 30 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a petrezselymet, majd egy kis tálban kézi habverővel összedolgozzuk a puha vajat a tojással, és ezt is hozzákeverjük. A masszát 30 percig pihentetjük a hűtőben. (1-2 héttel korábban elkészíthető. Fagyasztva tároljuk, lásd a bevezetőt.)

4

A gombócok főzéséhez enyhén sós, bő vizet forralunk egy közepes méretű lábosban. A zsemlemorzsás masszából 16 db egyenlő méretű golyót formázunk, és kb. 20 perc alatt készre főzzük őket a vízben. Érdemes ellenőrzésképpen egyet félbevágni, és megnézni, átfőtt-e ennyi idő után. Ha nem, akkor a gombócokat pár perccel tovább főzzük.

5

A megfőtt levest leszűrjük, és a levet, az aprólékot meg a zöldségeket külön-külön megőrizzük. Az aprólékról lefejtjük a húst, és falatnyi darabokra vágjuk. A főtt zöldséget szintén falatnyira kockázzuk. A lével nincs más különösebb teendő.

6

A leves sűrítéséhez a libazsírt mérsékelt tűzön megolvasztjuk a leveshez használt fazékban, majd rászórjuk a lisztet, és kevergetve 3–5 perc alatt aranybarnára pirítjuk a libazsírban. Apránként hozzávegyítjük a félretett leszűrt levet, és mérsékelt tűzön kb. 3 perc alatt összeforraljuk vele. Ettől besűrűsödik kicsit a lé, és a leves is testet kap.

7

A leveshez hozzáadjuk a tejszínt, a szerecsendiót, az aprólékról lefejtett húst, a zöldségeket és a megfőtt gombócokat. Ha kell, sózzuk, borsozzuk, és a levest 2-3 perc alatt kevergetve készre melegítjük. Tálalás előtt meghintjük a petrezselyemmel.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet