Levesek

Gesztenyekrémleves saját készítésű zellerolajjal

Lépjünk túl a gesztenye klasszikus felhasználásán, és próbáljuk ki a gesztenye ízét sósan is. A megmaradt zellerolajat pedig felhasználhatjuk vegán majonézhez, salátára vagy zöldségturmixba.

Gesztenyekrémleves saját készítésű zellerolajjal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A zellerolajhoz:

  • 5 evőkanál apróra vágott zellerlevél
  • 1 dl szőlőmagolaj
  • A leveshez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 kisebb sárgarépa, vékony karikákra vágva
  • 1 szárzeller, vékony szeletekre vágva
  • 30 dkg hámozott sült vagy főtt gesztenye, apróra vágva
  • 1 l zöldségalaplé
  • A tálaláshoz:

  • 1 dl meleg kókusztejszín

Elkészítés

1

A zellerlevelet késes betétű robotgépbe szórjuk, és a szőlőmagolajjal együtt krémesre dolgozzuk (ha kell, néhány csepp hideg vízzel hígítjuk), majd tálalásig félretesszük.

2

Egy 2 literes lábasban felhevítjük az olívaolajat, és közepes lángon pár perc alatt megpároljuk rajta a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a sárgarépa-karikákat és a zellerszeleteket, majd néha megkeverve 6–8 perc alatt átpirítjuk a zöldségeket. Ezután a lábosba szórjuk az apróra vágott gesztenyét is, az egészet felöntjük 5 dl zöldségalaplével, és takaréklángon lefedve, néha megkeverve, 10–15 perc alatt puhára főzzük.

3

A levest botmixerrel pürésítjük úgy, hogy közben folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék 5 dl alaplevet. Ezután átszűrjük, és újra felforraljuk.

4

A kész levest tálkákba merjük, adagonként 1 teáskanálnyi zellerolajjal elkevert, meleg kókusztejszínnel díszítjük. Azonnal, forrón tálaljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet