Lehet valaki bármilyen fáradt, ingerült vagy rosszkedvű, lefogadom, ha eléje tesznek egy tál gőzölgő, aranyszínű levest, hamar magához tér. Nincs ebben semmi varázslat, egyszerűen ilyen a leves műfaja: megnyugtató, vigasztaló, belülről cirógató. Ez a híres-nevezetes étel aránylag kevés hozzávalót igényel, ám pontosan emiatt ezeknek kiváló minőségűnek kell lenniük. Víz például nem kerülhet bele, csakis húsleves.
Francia hagymaleves
Hozzávalók
- 1 kg vöröshagyma
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 kávéskanál morzsolt kakukkfű
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál brandy
- 2 púpos kávéskanál mustár
- 1½ l átszűrt, erős húsleves
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- pirítós és reszelt sajt
Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük 1 cm-es karikákra, és előveszünk egy nagy leveses fazekat. Kevergetve összemelegítjük benne a vajat az olívaolajjal, majd beletesszük a hagymát, és meghintjük morzsolt kakukkfűvel. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és néha megkeverve 25–30 perc alatt aranybarnára fonnyasztjuk. Ez a szűk félóra kulcskérdés. Fontos, hogy ilyenkor ne siessünk, ne kapkodjunk, hanem várjuk meg türelmesen, amíg a hagymakarikák tényleg aranybarnára válnak, és sötétre karamellizálódva, szaftosan omlósra puhulnak. Legjobb, ha nagy lángon indítunk, majd néhány perc múlva takarékra váltunk.
A megpárolt hagymára rászórjuk a lisztet, és 1-2 percig együtt pároljuk vele. Ezután beleöntjük a brandyt, és 1 perc múlva, amikor a brandyből már csak az íze maradt, az alkoholtartalma nem, hozzákeverjük a mustárt. Most jön az átszűrt húsleves, majd az egészet felforraljuk, és takaréklángon 10–15 percig gyöngyöztetjük. Ekkor megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk, megborsozzuk.
Tálaláskor leveses csészékbe merjük, és frissen készült sajtos pirítóst adunk hozzá. Hagyományosan a pirítóst még a leves előtt szokás a csészékbe tenni, hogy a forró lé azonnal megolvassza sajtot. Legfinomabb hozzá a vékonyra szeletelt francia kenyér, a baguette, sajtból pedig, ha lehet, reszelt Gruyère-t válasszunk, szerencsére itthon is lehet kapni hipermarketekben és jobb közértekben.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.