Levesek

Francia hagymaleves

Lehet valaki bármilyen fáradt, ingerült vagy rosszkedvű, lefogadom, ha eléje tesznek egy tál gőzölgő, aranyszínű levest, hamar magához tér. Nincs ebben semmi varázslat, egyszerűen ilyen a leves műfaja: megnyugtató, vigasztaló, belülről cirógató. Ez a híres-nevezetes étel aránylag kevés hozzávalót igényel, ám pontosan emiatt ezeknek kiváló minőségűnek kell lenniük. Víz például nem kerülhet bele, csakis húsleves.

Francia hagymaleves

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (57 értékelés, átlag: 3,82 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 kg vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál brandy
  • 2 púpos kávéskanál mustár
  • 1½ l átszűrt, erős húsleves
  • só és frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz:

  • pirítós és reszelt sajt

Elkészítés

1

A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük 1 cm-es karikákra, és előveszünk egy nagy leveses fazekat. Kevergetve összemelegítjük benne a vajat az olívaolajjal, majd beletesszük a hagymát, és meghintjük morzsolt kakukkfűvel. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és néha megkeverve 25–30 perc alatt aranybarnára fonnyasztjuk. Ez a szűk félóra kulcskérdés. Fontos, hogy ilyenkor ne siessünk, ne kapkodjunk, hanem várjuk meg türelmesen, amíg a hagymakarikák tényleg aranybarnára válnak, és sötétre karamellizálódva, szaftosan omlósra puhulnak. Legjobb, ha nagy lángon indítunk, majd néhány perc múlva takarékra váltunk.

2

A megpárolt hagymára rászórjuk a lisztet, és 1-2 percig együtt pároljuk vele. Ezután beleöntjük a brandyt, és 1 perc múlva, amikor a brandyből már csak az íze maradt, az alkoholtartalma nem, hozzákeverjük a mustárt. Most jön az átszűrt húsleves, majd az egészet felforraljuk, és takaréklángon 10–15 percig gyöngyöztetjük. Ekkor megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk, megborsozzuk.

3

Tálaláskor leveses csészékbe merjük, és frissen készült sajtos pirítóst adunk hozzá. Hagyományosan a pirítóst még a leves előtt szokás a csészékbe tenni, hogy a forró lé azonnal megolvassza sajtot. Legfinomabb hozzá a vékonyra szeletelt francia kenyér, a baguette, sajtból pedig, ha lehet, reszelt Gruyère-t válasszunk, szerencsére itthon is lehet kapni hipermarketekben és jobb közértekben.

Megjegyzés

4–6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet