Levesek

Citromos tyúkhúsleves


Citromos tyúkhúsleves

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A csirkealapléhez:

  • 1 db 1½ kg-os konyhakész csirke, 5 részre vágva
  • 1 fej vöröshagyma, vastag cikkekbe vágva
  • 1 közepes sárgarépa, nagyobb darabokra vágva
  • 1 szárzeller, nagyobb darabokra vágva
  • 5 szegfűszeg
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8–10 szem egész fekete bors
  • 2 szárított babérlevél
  • 2 ág friss kakukkfű
  • További hozzávalók:

  • 10 dkg kerek szemű rizs
  • 4 tojás
  • 1-2 citrom frissen facsart leve (ízlés szerint)
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés

1

Az alapléhez egy 4 literes fazékba tesszük a csirkedarabokat, a zöldségeket és a fűszereket, majd az egészet felöntjük 2 liter hideg vízzel.

2

A levest felforraljuk, a képződő habot a tetejéről leszedjük, és lefedve, takaréklángon gyöngyözve kb. 1,5 óra alatt megfőzzük. A csirkét kiemeljük és félretesszük, a levest pedig leszűrjük, és kimérünk belőle 1½ litert.

3

A leszűrt alaplevet visszaöntjük az edénybe, visszatesszük a tűzre, felforraljuk, és beleszórjuk a rizst. Megsózzuk, majd takaréklángon, néha megkeverve kb. 18 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, levesszük a lábost a tűzről.

4

Amíg a rizs fő, a félretett csirkéről leszedegetjük a húst, és falatnyi darabokra tépkedjük.

5

A tojásokat egy nagy mérőkancsóban kézi habverővel felverjük, és hozzávegyítjük a citromlevet. Apránként a meleg levesből óvatosan a citromos tojáshoz keverünk 1 merőkanálnyit, közben folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne csapódjon ki, majd további 2 merőkanál levessel is így járunk el.

6

A tojásos keveréket végül beleöntjük a fazékba, és alaposan összekeverjük. Utoljára sózzuk, borsozzuk a levest, és a leszedegetett csirkehúst belevegyítve azon melegében tálaljuk.

Megjegyzés

6–8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet