Levesek

Céklaleves gombás tésztával

Gyönyörű színű és nagyon ízes, mert rengeteg zöldség fő benne. Viszont a főzés után a sok céklától, répától és társaitól el kell köszönni, hogy a leves a tálaláskor víztiszta legyen. Nagy kár ennyi értékes hozzávalóért. Szerencsére remek saláta készülhet belőlük: a leszűrt zöldségeket az alma nélkül összekeverjük házi majonézzel, ízesítjük friss kaporral, kevés tejszínes tormával és citromlével. A gombás töltött tésztát, az uszkát pedig kapásból érdemes dupla adagban gyártani, majd az egyiket lefagyasztani. Más alkalommal kiváló téli vacsora, ha úgy tálaljuk, mint az oroszok a pelmenyit: enyhén sós, bő vízben megfőzzük, aztán meglocsoljuk langyos tejföllel és kevés ecettel, megborsozzuk, majd megszórjuk aprított hagymával.

Céklaleves gombás tésztával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A leveshez:

  • 1 kg cékla, megtisztítva és 2×2 cm-es kockákra vágva
  • 2 sárgarépa, megtisztítva és 1 cm vastag karikákra vágva
  • 20 dkg zeller, megtisztítva és 2×2 cm-es kockákra vágva
  • 1 póréhagyma fehér szára, 1 cm vastag karikákra vágva
  • 1 kis alma, megtisztítva, meghámozva, a magháza nélkül félbevágva
  • 2-2 evőkanál cukor, ecet és citromlé
  • 2 teáskanál só
  • 4-4 szem fekete bors és szegfűbors
  • 2 babérlevél, széttépkedve
  • A gombás tésztához:

  • 10 dkg szárított, vegyes erdei gomba
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 3 dkg vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1¼ dl langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • A deszka meghintéséhez:

  • kevés finomliszt

Elkészítés

1

A leveshez az összes hozzávalót felöntjük 1½ liter hideg vízzel egy kb. 3 literes fazékban. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön 15 perc alatt csendes forralással puhára főzzük benne a céklát, a répát, a zellert, a pórét és az almát. A levest kihűtjük, és lefedve 1 éjszakára betesszük a hűtőbe: a hozzávalók a pihentetés közben is ízesítik még egy kicsit a főzőlevet.

2

A gombás tészta töltelékéhez a szárított gombát annyi vízzel leöntjük, amennyi bőven ellepi, és lefedve szintén betesszük a hűtőbe 1 éjszakára.

3

Másnap haladunk tovább. A levest leszűrjük, és innentől kezdve csak a megmaradt levét használjuk (a zöldségek felhasználásáról lásd a bevezetőt). A levet megkóstoljuk, és esetleg még egy kis cukorral, sóval, citromlével ízesítjük. (1-2 nappal korábban elkészíthető. Lefedve a hűtőben tartjuk.)

4

A gombás tészta töltelékéhez a gombát az áztatólevével együtt feltesszük főni egy kb. 1½ literes edényben. Mérsékelt lángon 8–10 perc alatt teljesen puhára főzzük, közben megsózzuk. Ezután leszűrjük, és a szűrőn keresztül alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet.

5

A hagymát mérsékelt tűzön kevergetve puhára fonnyasztjuk a vajon egy közepes méretű serpenyőben, és közben sózzuk, borsozzuk. Kihűtjük, majd átszedjük egy tálba, és a gombával együtt botmixerrel krémes állagúra pépesítjük. A töltelék ezzel készen van.

6

A tésztájához a lisztet és 1 teáskanál sót összekeverünk egy tálban. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tojást és a langyos vizet, majd kézzel tésztává gyúrjuk az egészet. A tésztát folpakba csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük.

7

A tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, aztán derelyevágóval 5×5cm-es négyzetekre vágjuk. A közepükbe kb. ½-½ teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd a tésztalapokat átlósan összehajtjuk. Az így kapott háromszögek széleit összenyomkodjuk, és a hajtás felőli oldaluk két csúcsát összeillesztjük. A gombás tésztatasakok alakja végül majd a pecsétgyűrűére hasonlít. (2 héttel korábban elkészíthető. Sütőpapíros tálcán egymás mellé tesszük, megfagyasztjuk őket, majd fagyasztózacskóban tároljuk a mélyhűtőben.)

8

A gombás tésztatasakok főzéséhez enyhén sós, bő vizet forralunk egy kb. 3 literes fazékban. Ha már lobogva forr, 5 perc alatt megfőzzük benne a frissen készített tésztákat, aztán leszűrjük, és összeforgatjuk az olajjal. (Ha mélyhűtött, még fagyos tésztákat teszünk a vízbe, 1-2 perccel tovább főzzük, aztán azokat is összeforgatjuk az olajjal.)

9

Tálaláskor a levest felmelegítjük, és a gombás tésztatasakokkal együtt kínáljuk. A gombás tésztákat ne melegítsük össze a levessel, mert megszíneződhetnek tőle. Miután megfőztük a tésztákat, alufóliával lefedve tegyük egy hőálló tálba, és tartsuk lefedve a langyos sütőben.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet