Köretek

Újhagymás krumplipüré

A világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb krumplis körete. Mivel kevés hozzávalóból készül, nagyon fontos, hogy ezek egytől egyig kitűnő minőségűek legyenek. Szokás hámozott burgonyát használni hozzá, de mélyebb ízű lesz a püré, ha héjában főzzük meg a krumplit. Ez a hagyományos recept különben sokat elmond Írország és a burgonya szomorú kapcsolatáról: a 17. század végéig az ír földművesek alaptáplálékát a gabona és a tej jelentette, a 18. századra viszont már a burgonya, amelyet 1845-ben megtámadott egy kártevő, és emiatt kipusztult a termés nagy része. A tragikus esemény következtében egymillió ember halt éhen, további egymillió pedig kivándorolt az országból.

Újhagymás krumplipüré

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya (B típusú, főzni való)
  • 3 csokor újhagyma
  • 10 dkg vaj
  • só és frissen őrölt fehér bors
  • 2 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
  • 1½ dl habtejszín
  • A tálaláshoz:

  • 5 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál aprított friss snidling

Elkészítés

1

A héjas krumplit alaposan megmossuk, majd beletesszük egy kb. 3 literes edénybe, hideg vizet öntünk rá, és mérsékelt tűzön puhára főzzük.

2

Amíg a krumpli fő, haladunk tovább. Az újhagymák szőrös végeit levágjuk, nincs szükség rájuk. Ezután az újhagymákat megmossuk, megszárítjuk, majd a zöldjükkel együtt apróra vágjuk, és mérsékelt tűzön, kevergetve megfonnyasztjuk a vajon egy közepes méretű serpenyőben. Közben sózzuk, borsozzuk.

3

A tejet és a tejszínt egy kis edényben összemelegítjük.

4

Visszatérünk a krumplihoz. Leöntjük róla a vizet, kihűtjük, majd meghámozzuk. A főzéséhez használt edényt elmossuk, és abban pépesre passzírozzuk. Hozzáadjuk a tejes, tejszínes keveréket és a vajas párolt hagymát, sózzuk, borsozzuk, aztán mérsékelt tűzön kevergetve átmelegítjük.

5

Tálaláskor a meleg burgonyapürére rámorzsoljuk a vajat, hogy szétolvadjon a tetején, és meghintjük a snidlinggel.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.