Recept
Kipróbáltam

Zalabia (arab mézes fánk)

Stahl Judit

A mézes sziruppal átitatott apró gombócok receptjét az ünnepi időszak elmúltával se tegyük el téli álmot aludni! Az arab fánkkal ugyanis gyerekzsúron is biztos sikert arathatunk: a gyerkőcök rajongani fognak a jól kézbe fogható finomságért, és nekünk sem kell hősi halált halni a konyhai előkészületek közepette, hiszen ebből az adagból jóformán egy egész légiót jóllakathatunk.

Elkészítés

1. A tésztához a langyos tejet megédesítjük ½ evőkanál cukorral, és felhabosítjuk benne az élesztőt. A lisztet, a sót és a maradék cukrot összekeverjük egy nagy tálban.

2. A felhabosodott élesztőt a tejjel együtt átöntjük a lisztes tálba. Dagasztókaros kézi robotgéppel elkezdjük összevegyíteni a lisztes keveréket a tejes élesztővel, és közben apránként hozzáadjuk a langyos vizet. Az így kapott tésztát 7-10 perc alatt alaposan kidolgozzuk a géppel.

3. A tészta tetejére folpackot simítunk, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük meleg helyen.

4. Ezalatt a sziruphoz kevergetve, csendes forralással összefőzzük 15 perc alatt a vizet, a mézet, a narancs krumplihámozó késsel vékonyan leszedett héját és a kardamomot, amelyet mozsárban előtte kicsit megtörtünk. A kész szirupot átszűrjük.

5. A sütéshez 5cm-es rétegben olajat hevítünk egy 30 cm átmérőjű edényben. A megkelt tésztát gyorsan újra átdolgozzuk.

6. A sütés úgy megy, hogy a tésztából 2 teáskanál segítségével kb. 6 cm átmérőjű, kör alakú fánkokat szaggatunk az olajba, de egyszerre csak 6-7 darabot. Ezeket a fánkokat 3 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és leitatjuk róluk a felesleges olajat.

7. A már megsült fánkokat langyos sütőben tartjuk melegen, amíg a többivel el nem készülünk. Tálalás előtt a meleg fánkokat pár másodpercre belemártjuk a mézes szirupba, és egy szép, nagy tálra halmozzuk őket.

6-8 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 2 1/2 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1/2 kávéskanál só
  • 3 dl langyos víz
  • A sziruphoz:
  • 2 1/2 dl víz az alma párolásához
  • 25 dkg méz
  • 1 félbevágott, kifacsart narancs héja
  • 3 szem zöld kardamom
  • A sütéshez:
  • 7 dl olaj
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink