Főételek

Török csicseriborsó-ragu karamellizált hagymás, csípős bulgurral


Török csicseriborsó-ragu karamellizált hagymás, csípős bulgurral

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 doboz 40 dkg-os csicseriborsó-konzerv
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg zöldalma
  • 1 dl olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 25 dkg mélyhűtött, felengedett natúr gesztenye
  • 2 kávéskanál kurkuma
  • ½ kávéskanál őrölt szegfűbors
  • 8 szem szegfűszeg
  • 1 zöldcitrom leve
  • 3 evőkanál friss, aprított korianderzöld
  • Az alapléhez:

  • 1-1 sárgarépa és fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 5 szem fekete bors
  • A csípős bulgurhoz:

  • 10 dkg dió
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg bulgur
  • só és frissen őrölt bors
  • 1- 1½ kávéskanál szárított chilipehely
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj
  • A karamellizált hagymához:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál olaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál balzsamecet

Elkészítés

1

Az alapléhez a répákat meghámozzuk, a fokhagymát megpucoljuk, a póréról levágjuk a zöld részt. A répákat és a pórét feldaraboljuk, majd a fokhagymával, a borssal és annyi vízzel, amennyi ellepi, levest főzünk belőle.

2

A levest átszűrjük, kimérünk belőle 3 dl-t.

3

A raguhoz a csicseriborsó-konzervet leszűrjük, folyó víz alatt alaposan átöblítjük. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A zöldalmát a magháza nélkül falatokra vágjuk, és gőz fölött haraphatóan puhára pároljuk.

4

Egy 20 cm átmérőjű, 11 cm magas edényben megfonnyasztjuk a hagymát az olajon. Sózzuk-borsozzuk, hozzávegyítjük a fűszereket és a csicseriborsót. Felöntjük a kimért alaplével.

5

Az ételt lefedve, mérsékelt tűzön kb. 3 percig főzzük, közben párszor megkeverjük. Ezután hozzáadjuk a gesztenyét, és 10 percig tovább főzzük. Végül hozzátesszük az almát, nagyon röviden összefőzzük vele.

6

A ragut lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük benne a zöldcitrom levét, a korianderzöldet, és tálaljuk.

7

A karamellizált hagymához a hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, gyűrűkre szedjük. Egy 30 cm átmérőjű teflon¬serpenyőben lefedve, de néha megkeverve lassan megpároljuk a vaj-olaj összeolvasztott keverékén. Közben sózzuk-borsozzuk.

8

A párolt hagymát nagy lángon, fedő nélkül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a balzsamecetet, és erős tűzön pár percig kevergetjük. Ha a cukor megolvadt és az ecet szúrós szaga elillant, lehúzzuk a tűzről.

9

A bulgurhoz a diót serpenyőben illatosra pirítjuk. Kihűtjük, durvára daráljuk.

10

A bulgurt 2 evőkanál felforrósított olajon 2-3 percig mérsékelt tűzön kevergetjük egy 20 cm átmérőjű, 10 cm magas lábosban. Sózzuk-borsozzuk, felöntjük 6 dl vízzel. Kb. 10 perc alatt puhára főzzük, aztán leszűrjük, lecsepegtetjük.

11

A bulgurt, a diót, a fűszereket, a maradék olajat, a karamellizált hagymát kevergetve összemelegítjük. Ha szükséges, sózzuk-borsozzuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet