Főételek

Töltött padlizsán

A török megszállás a mai napig érződik a magyar konyhán. A töltött káposzta minden bizonnyal török eredetű étel, a paprika is az ô közvetítésükkel került hazánkba, és a kukorica régi elnevezése szintén beszédes: törökbúza. Ez a különleges töltött padlizsán pedig az én magánimportom Isztambulból, ott kóstoltam először. Jópofa neve van, imam bayildi, azaz ájult pap: egyesek szerint azért vesztette el a pap az eszméletét, mert annyira ízlett neki az étel, mások szerint azért, mert összeadta a hozzávalók költségét. De pánikra nincs ok, nem kell hozzá elkölteni a havi kosztpénzt.

Töltött padlizsán

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 értékelés, átlag: 4,67 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 db 40 dkg-os padlizsán
  • 1 dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 darált borjúhús
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 db 40 dkg-os konzerv darabolt, hámozottparadicsom
  • A tetejére:

  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, és sütőpapírt terítünk egy 25×35 cm-es tepsibe. A padlizsánokról levágjuk a végeiket, nem kellenek, majd mindkét zöldséget hosszában megfelezzük.

2

Az olaj felét megforrósítjuk egy akkora tapadásmentes serpenyőben, amelyben elférnek egymás mellett a fél padlizsánok, aztán vágott felükkel lefelé 1 percig nagy lángon, utána 2 percig mérsékelt lángon aranybarnára pirítjuk őket az olajon. Vágott felükkel felfelé áttesszük a fél padlizsánokat a tepsibe, és 15 percig sütjük a sütőben.

3

Ezalatt a töltelékkel foglalkozunk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, aztán az előbbit apróra vágjuk, az utóbbit finomra zúzzuk. A vöröshagymát egy nagy serpenyőben megfonnyasztjuk a maradék olajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst. Sózzuk-borsozzuk, ízesítjük oregánóval és fahéjjal, aztán az egészet 3-4 percig kevergetjük, hogy a hús minél kisebb morzsákra essen szét. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, levével együtt a hámozott paradicsomot, és a húst lefedve, néha megkeverve, 15 perc alatt megpároljuk.

4

A megsült fél padlizsánokból kikaparjuk a belsejüket, pépesre vágjuk, és a megpárolt húshoz adjuk: ez lesz a töltelék, amelyet 4 egyenlő adagra osztva lelkesen belepúpozunk az üres fél padlizsánokba. Először úgy tűnik, nem megy ennyi bele, de csak építgessük a töltelék-dombokat. Ezután a padlizsánokat alufóliával letakarjuk, és visszatesszük 20 percre a sütőbe. Az utolsó 10 percben leszedjük róluk a fóliát, gyorsan rájuk öntjük a tejszín, a tejföl és a tojássárgáják összehabart keverékét, és az ételt fólia nélkül készre sütjük.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet