Főételek

Töltött malackaraj batátapürével és langyos spenótlevelekkel barna vajas öntettel

Bár valóban csontos, bőrös malackarajjal a legfinomabb, nyugodtan elkészíthetjük sima karajjal is.

Töltött malackaraj batátapürével és langyos spenótlevelekkel barna vajas öntettel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A húshoz:

  • 2½ kg csontos, bőrös malackaraj
  • 3 dl cider
  • 1 fej fokhagyma, héjastul keresztben félbevágva
  • 1 alma, héjastul félbevágva, a magháza eltávolítva
  • 1 nagy fej fehér hagyma, meghámozva és félbevágva
  • 1 közepes fej vöröshagyma, meghámozva és félbevágva
  • 4-5 ág friss kakukkfű
  • 2-3 ág friss zsálya
  • A töltelékhez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 30 dkg házi fehér kenyér, morzsásra darálva
  • 15 dkg hámozott natúr pisztácia, durvára törve
  • 1 evőkanál morzsolt zsálya
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • 10 dkg aszalt sárgabarack, finomra vágva
  • 2 savanyú alma, meghámozva, a magháza eltávolítva, lereszelve
  • 3 tojás
  • só és frissen őrölt bors
  • A tepsihez:

  • kevés olívaolaj
  • A batátapüréhez:

  • 2 kg édesburgonya, meghámozva és 1 cm-es kockákra vágva
  • 1 teáskanál só
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • A barna vajas langyos spenóthoz:

  • 60 dkg bébispenót, átmosva
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl almaecet

Elkészítés

1

A malackarajt lemossuk és papírtörlővel áttöröljük. A bőr felszínét 0,5 cm-enként beirdaljuk egy éles késsel. Figyeljünk rá, hogy a bőrt ne vágjuk át teljes vastagságában.

2

A malachúst egyik oldalról felszúrjuk, ahogyan a dagadót szokás (egyszerűbb, ha vásárláskor megkérjük a hentest, hogy szúrja fel nekünk). Kívül-belül sózzuk, és félretesszük.

3

Összeállítjuk a tölteléket: felforrósítjuk az olajat és a vajat egy 26 cm-es serpenyőben, és 7-8 perc alatt puhára pároljuk rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzákeverjük a kenyérmorzsát, és közepes hőmérsékleten további 10 percig kevergetve pirítjuk.

4

Ekkor belekeverjük a durvára tört pisztáciát, a zsályát, a kakukkfüvet és az apróra vágott petrezselymet, végül a finomra vágott aszalt barackot. Lehúzzuk a tűzről, áttesszük egy nagy tálba, hozzáadjuk a reszelt almát és a tojásokat, majd sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

5

A sütőbe teszünk egy vékonyan kiolajozott, 30×35 cm-es tepsit, bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 200 fokra.

6

A húst megtöltjük a töltelékkel. A nyílást hústűvel lezárjuk, aztán a húst a bőrével lefelé óvatosan belehelyezzük a felforrósított tepsibe.

7

Először 20 percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk a húst. Mellétesszük a hagyma- és az almafeleket, a kakukkfű- és a zsályaágakat. További 20 percig sütjük. Ezután 160 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, a húst alufóliával letakarjuk, és így sütjük 45 percig.

8

Levesszük róla a fóliát, a sütő hőmérsékletét 180 fokra emeljük, és kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük a malacbőrt.

9

A malacsültet egy tálcára helyezzük. A tepsibe öntjük a cidert, a lekapott pörköket felkapargatjuk. Az egészet átszűrjük, a levet egy kis lábosba öntjük, és kb. 10 perc alatt a felére beforraljuk. Közben a sütőt újra 180 fokra melegítjük.

10

A malacsültet óvatosan visszaemeljük az üres tepsibe. Rákanalazzuk a beforralt pecsenyelevet a tetejére, és visszatesszük a forró sütőbe további 10 percre, hogy a cideres húsmáz rásüljön.

11

A mázas malackarajt alufóliával lazán lefedve 20 percig pihentetjük, mielőtt felszeletelnénk.

12

A BATÁTAPÜRÉHEZ a felkockázott édesburgonyát sós vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a narancshéjat, és botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a vajat, és sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Forrón tálaljuk.

13

A BARNAVAJAS SPENÓTLEVELEKHEZ a spenótleveleket blansírozzuk: 3 liter forrásban lévő vízbe dobjuk, aztán jéghideg vízzel átöblítjük, majd papírtörlőn leszárítjuk. (Egy nappal korábban elkészíthető. A blansírozott levelek jól záródó dobozban vagy zacskóban a hűtőben eltarthatók.)

14

Felforrósítunk egy 26 cm-es serpenyőt. Beletesszük a vajat, és közepes hőmérsékleten kb. 5 percig rázogatva világosbarnára hevítjük. Ha már aromás, diós illata van, átöntjük egy csészébe.

15

A helyére locsoljuk a mézet és az almaecetet. Elkeverjük, és alacsony hőfokon kb. 2 perc alatt összemelegítjük, majd a barna vajhoz adjuk.

16

Tálaláskor a serpenyőbe öntjük a barna vajas öntetet, kicsit átlangyosítjuk, és beleforgatjuk a blansírozott spenótleveleket. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

A malackarajból 8–10 adag, a batátapüréből és a spenótból 6–6 adag lesz.

Talán ez is érdekelhet