Főételek

Szicíliai húsgombócok

Taorminához közel, Savocában található a Bar Vitelli, ahol a Keresztapa című film egyes jeleneteit forgatták. Ingyen bocsátották a stáb rendelkezésére a helyet, és ez remek húzásnak bizonyult, azóta csapatostul keresik fel a turisták, nyáron alig lehet beférni. A környék viszont tele van jó fogadókkal, amelyeket szerencsére elkerült az idegenforgalmi propaganda reklámkalapácsa: semmi zsúfoltság, a tányérok és a poharak kicsit csorbák, az ételek szenzációsak. Ezeket a fűszeres paradicsommártással tálalt, robusztus húsgombócokat ott ettem először.

Szicíliai húsgombócok

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 4,50 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A szószhoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 db 40 dkg-os konzerv hámozottparadicsom
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 kávéskanál őrölt, csípős pirospaprika
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 2 dl víz
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 marék friss bazsalikom
  • A gombócokhoz:

  • 1 szikkadt zsemle
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano)
  • 50 dkg darált marhahús
  • 10 dkg mazsola
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • só és frissen őrölt bors
  • A sütéshez:

  • 2-3 dl olaj

Elkészítés

1

A szószhoz a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, és egy 30 cm átmérőjű, kb. 6 cm magas peremű lábosban megfonnyasztjuk az olívaolajon. A hámozott paradicsomot a levével együtt összepépesítjük, ráöntjük a fokhagymára, és jöhet azonnal a többi hozzávaló is. Az egészet sózzuk- borsozzuk, kevergetve felforraljuk, és takaréklángon, csendes forrásban kb. 20 perc alatt készre főzzük. A végén apróra vágva belekeverjük a bazsalikomot.

2

Ezalatt haladunk a húsgombócokkal. A zsemlét félbevágjuk, és beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi. A fenyőmagot egy kicsi, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk, a parmezánt megreszeljük, a zsemlét kinyomkodjuk. Végül az összes hozzávalót késes betétű robotgépben összedolgozzuk, és sózzuk-borsozzuk.

3

A húsos masszából 20 db egyenlő méretű gombócot formálunk. A sütéshez egy 28 cm átmérőjű teflonserpenyőben, 11 cm-es rétegben olajat forrósítunk, és ha egy kenyérkocka fél perc alatt megpirul benne, elérte a kellő hőmérsékletet. Ekkor 2 adagban, mérsékelt tűzön, adagonként 10-12 perc alatt megsütjük benne a húsgombócokat. Közben néhányszor megforgatjuk őket, hogy egyenletesen piruljanak.

4

A megsült húsgombócokról papírtörlővel leitatjuk a felesleges olajat, áttesszük őket a mártásba, és mérsékelt tűzön pár perc alatt összefőzzük az ételt. Főtt makaróni illik mellé.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet