Főételek

Svéd káposztatekercs

Nem csak Svédországban, de Finnországban, és még Dániában is ismerik ezt az ételt. A savanykás-édes áfonyadzsemet tilos elhagyni mellőle!

Svéd káposztatekercs

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 3,50 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 közepes fejes káposzta, a külső levelek és a torzsája nélkül
  • 10 dkg rizs
  • 25 dkg darált borjúhús
  • só és frissen őrölt fehér bors
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűbors
  • ½ dl tej
  • ½ dl tejszín
  • 1-2 evőkanál méz
  • 2½ dl zöldségleves, átszűrve
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • A tálaláshoz:

  • főtt burgonya
  • vörösáfonya-dzsem
  • A sütőtál kikenéséhez:

  • kevés vaj

Elkészítés

1

Egy hatalmas fazékban enyhén sós vizet forralunk. A káposztáról leszedjük a leveleket – kb. 12 db kell – , és 2 percre a forró vízbe dobjuk őket 2-3 részletben. A leveleket leszűrjük és jeges vízbe zuttyantjuk, majd leszárítjuk, a középső erüket késsel elvékonyítjuk.

2

A rizst átmossuk, és puhára főzzük annyi sós vízben, amennyi kétujjnyira ellepi.

3

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20×30 cm-es sütőtálat.

4

A töltelékhez összekeverjük a húst és a főtt rizst, sózzuk-borsozzuk, ízesítjük szegfűborssal. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt.

5

A káposztalevelekbe 1-1 evőkanál tölteléket teszünk, és a töltött tekercseket egymás mellé ültetjük a sütőtálban. Meglocsoljuk a mézzel elkevert levessel, és lefedve 45-50 perc alatt megsütjük a sütőben.

6

Ha készen van, a káposztatekercseket kiszedjük egy tálba, a sütőtálban maradt levet pedig óvatosan átöntjük egy kis lábosba. Belekanalazzuk a Worcestershire szószt, 1 perc alatt összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, és kézi habverővel elkeverjük benne az étkezési keményítőt. Mehet vissza a tűzre 2-3 percre, amíg besűrűsödik. A kész mártással meglocsoljuk a töltött káposztákat, és főtt krumplival, áfonyadzsemmel tálaljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet