Főételek

Svéd húsgolyók

A skandináv gyerekek, némi túlzással, ezen az ételen nőnek fel. Az IKEA áruházban kapni mélyhűtött változatot, de amikor kényeztetni szeretném a lányom, kiteszek magamért és házilag készítem. Így ízletesebb, főleg, hogy a húsgolyókat vaj-olaj keverékében sütöm.

Svéd húsgolyók

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 értékelés, átlag: 3,73 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A húsgolyókhoz:

  • 25 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kávéskanál koriandermag
  • 20 dkg darált marhahús
  • 20 dkg darált disznóhús
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
  • só és őrölt fehér bors
  • A mártáshoz:

  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 késhegynyi őrölt fehér bors
  • A sütéshez:

  • 2 dl olaj
  • 15 dkg vaj
  • A tálaláshoz:

  • 2 dl áfonyalekvár

Elkészítés

1

A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, enyhén sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Még melegen krumplinyomóval összetörjük, és vékony rétegben elsimítjuk egy nagy tálon, hogy mielőbb kihűljön.

2

A sütőt előmelegítjük 100 fokra. A húsgolyókhoz a fél vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük, a koriandermagot mozsárban porrá törjük, majd az összes hozzávalót, beleértve az áttört, főtt krumplit is, kézzel jól összedolgozzuk. Sózzuk-borsozzuk, és 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle – kb. 25 db lesz.

3

A sütéshez az olaj felét és a vaj felét összeolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű tapadásmentes serpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva, kb. 10 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük őket, és alufóliával letakarva berakjuk tálalásig a sütőbe. Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.

4

A mártáshoz a szójaszószt összekeverjük 2 dl forró vízzel egy tálkában, egy másikban a tejszínt és a lisztet kézi habverővel simára habarjuk. Az eddig használt serpenyőben csak 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk, nagy lángon megforrósítjuk, aztán hozzáöntjük a szójaszószos vizet, és fakanállal finoman felkapargatjuk a serpenyő aljára sült húspörköket. Most belekerül a liszttel elhabart tejszín is, az egészet megborsozzuk, és mérsékelt tűzön 5 perc alatt kevergetve sűrű mártást főzünk belőle. Megöntözzük vele a húsgolyókat, és amikor tálalunk, áfonyalekvárt is adunk mellé. Köretként sült krumpli jár.

Megjegyzés

Kb. 25 húsgolyó lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet