Főételek

Sült malac

A rengeteg fokhagymától és fűszertől csodálatos, intenzív ízű étel. Jó tudni, hogy meg lehet sütni másképpen is, csak hosszabb ideig tart, cserébe viszont még omlósabb lesz. Az egyik opció, hogy kemencében készítjük el. A másik a kemencézés otthoni változata: a húst először berakjuk 230 fokra előmelegített sütőbe, majd fél óra múlva 120 fokra állítjuk a sütő hőmérsékletét, és ezen 6–8 óra alatt készre sütjük. Ha másnapra maradna belőle, amire nincs sok esély, gyors, egzotikus salátát iparkodhatunk belőle össze: a felkockázott húst összekeverjük naranccsal, grépfrúttal és avokádóval.

Sült malac

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (55 értékelés, átlag: 3,56 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 3 kg csontos, bőrös malaccomb vagy sertéscsülök
  • 5 dl húsalaplé vagy víz
  • A páchoz:

  • 2 evőkanál egész római kömény
  • 2 evőkanál morzsolt oregánó
  • 30 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1¼ dl fehérborecet
  • 2½ dl friss narancslé
  • 4 dkg barna nádcukor
  • 6 dkg só
  • 1 evőkanál durvára őrölt bors

Elkészítés

1

A páchoz a római köményt és az oregánót mozsárban összetörjük, majd átszórjuk egy tálba. Hozzákeverjük a tetemes mennyiségű zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a fehérborecetet, a friss narancslevet, a cukrot, a sót és a borsot.

2

A húst megmossuk, és szárazra töröljük. A felületét éles késsel bekockázzuk, és a páccal alaposan bedörzsöljük.

3

A húst a bőrös oldalával felfelé egy kb. 35 cm átmérőjű, 6 literes, tűzhelyen és sütőben egyaránt használható edénybe helyezzük. Lefedjük, és legalább 12 órára a hűtőbe tesszük. (2 nappal korábban elkészíthető. Lefedve a hűtőben tartjuk.)

4

Sütés előtt a húst időben kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.

5

A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

6

A hús köré beleöntjük az edénybe az alaplevet (vizet), és az ételt lefedve betesszük a sütőbe. A teljes sütési idő kb. 3½ óra lesz. Először 2 órát sütjük a húst, majd megfordítjuk, és fedő nélkül további 1 órán keresztül sütjük. Ezután újra megfordítjuk, hogy megint a bőrös oldala legyen felfelé, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Közben 30 percenként meglocsoljuk a kisült pecsenyelével.

7

A megsült húst kiemeljük az edényből, és alufóliával lazán lefedve kb. 30 percre félretesszük, pihentetjük. Ezalatt az edényben maradt léről lekanalazzuk a zsírt, majd a zsírtalanított pecsenyelevet kb. 10–15 perc alatt nagy lángon beforraljuk a tűzhelyen, hogy sűrűbb legyen. Tálaláskor a hús mellé adjuk.

Megjegyzés

6–8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet